Ανοιχτή επιστολή ΣΕΕΗΤ προς τους αρμόδιους φορείς – παράθυρο στο μέλλον προς γνώση και συμμόρφωση.

Με το παρόν, θα θέλαμε να σας  ενημερώσουμε για μία νέα εξέλιξη στη γείτονα Ιταλία, αναφορικά  με τη θεραπεία ενός  προβλήματος που προέκυψε από την υπέρμετρη φορολόγηση στα ατμιστικά  προϊόντα. Η θεραπεία αυτή απαιτήθηκε, καθώς  πέρα από την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή  της   ατμιστικής  αγοράς   εντός  ολίγων  εβδομάδων,  οι  περισσότερες  ιταλικές  επιχειρήσεις  μετακόμισαν στη Σλοβενία και την Κροατία προκειμένου να επιβιώσουν και να μπορούν να πωλούν  τα προϊόντα τους . Και αυτή η μεταφορά έδρας συνέβη γιατί, πέραν του υπέρογκου φόρου στην Ιταλία  και την απουσία ταυτόχρονα  αυτού του φόρου σε Κροατία  και Σλοβενία, ήλθε και  μία απαγόρευση  πώλησης για όλα τα προϊόντα ιδιοκατασκευής (θυμίζει Ελλάδα –  Εγκύκλιο του Υπ.Υγείας), με το  αιτιολογικό της φοροαποφυγής εξαιτίας της (θυμίζει πάλι Ελλάδα – Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ).

Αποτέλεσμα  αυτής  της  περιοριστικής  κακοδιαχείρισης  από  την  πλευρά  της  Πολιτείας,  ήταν  να  χαθούν,  πέρα από τον ειδικό φόρο, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, φόρος εισοδήματος,  ΦΠΑ,  ασφαλιστικές  εισφορές  και  ότι  άλλο  συνεπάγεται  το  μαζικό,  σε  ελάχιστο  χρονικό  διάστημα,  κλείσιμο  χιλιάδων  επιχειρήσεων.  Λόγω  μάλιστα  της  ενιαίας  ευρωπαϊκής  αγοράς,  οι  επιχειρήσεις  των  Ιταλών  σε  Κροατία  και  Σλοβενία,   μπορούσαν  και  πωλούσαν  απρόσκοπτα  τα  απαγορευμένα στην Ιταλία προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μη χάσουν έτσι ούτε τους πελάτες τους,  αλλά ούτε και την ύπαρξή τους .

Ανακοινώθηκε λοιπόν ένα  πλέγμα εξορθολογισμού της  φορολογικής πολιτικής για να είναι  ρεαλιστικό και να μπορέσει να είναι εν τέλει αποτελεσματικό:

  • Μειώνεται δραστικότατα ο φόρος στα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης κατά 80%, ήτοι γίνεται 0,08€/ml (80 σεντ/10ml φιαλίδιο).
  • Μειώνεται δραστικότατα ο φόρος στα μη νικοτινούχα ατμιστικά υγρά κατά 90%, ήτοι  γίνεται  ο  μισός  των  νικοτινούχων  και  ορίζεται  στα  0,04€/ml  (40  σεντ/10ml  φιαλίδιο).  Επιδοτώντας  έτσι  με  οικονομικό  κίνητρο  εκείνους που  κατάφεραν να  απεξαρτηθούν  από  τη  νικοτίνη (στόχος Δημόσιας Υγείας).
  • Εξαιρείται το σύνολο των προϊόντων ιδιοκατασκευής (πρώτων υλών) από το φόρο κατανάλωσης  (αρώματα, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη) και επιτρέπεται κανονικά η πώλησή τους στα φυσικά   και ηλεκτρονικά καταστήματα με έδρα στην Ιταλία.

Με  την  παρούσα  ρύθμιση,  πραγματοποιείται  κάλεσμα  επιστροφής  στην  πατρίδα  Ιταλία,  των  επιχειρήσεων που ξενιτεύτηκαν, αφού τώρα ο φόρος που καλούνται να πληρώνουν θα είναι δραστικά  μειωμένος.  Πρόσκληση  που  δε  θα  έχει  σίγουρη  πλέον  επιτυχία,  γιατί  αφενός  οι  επιχειρήσεις  επένδυσαν κεφάλαιο για τη μεταφορά τους και τη λειτουργία τους εκεί αφενός, η Κροατία και Σλοβενία  ως χώρες δεν επιβάλουν καθόλου φόρο κατανάλωσης στα ατμιστικά προϊόντα αφετέρου.

Το παράδειγμα της Ιταλίας θα πρέπει να προβληματίσει τις Αρχές στην Ελλάδα. Είναι μία υπόθεση  εργασίας που πρέπει να μας διδάξει ότι η επιχειρηματικότητα απαιτεί κίνητρα. Και όταν αυτά δεν  υπάρχουν, οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αποχωρούν. Και μαζί αποχωρούν τα φορολογικά έσοδα, όχι μόνο  από το φόρο κατανάλωσης αλλά και από όλα τα άλλα Δημόσια Έσοδα που συνεπάγεται η επιχειρηματική  δραστηριότητα. Άρα θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη της γείτονος χωρίς να πάθουμε και μείς πρώτα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε στην Ελλάδα να αποφύγουμε το «ιταλικό σενάριο» και  να προβούμε απευθείας, σε μια εκλογικευμένη αναπροσαρμογή μείωσης του φόρου στα ατμιστικά  υγρά, με γνώμονα τη διεύρυνση της  φορολογητέας ύλης  και την  παροχή κινήτρων για τους  καταναλωτές ώστε να αγοράζουν από την τοπική αγορά.

 

ΑΡΘΡΟ από SIGMAMAGAZINE -26 Νοεμβρίου 2018, Ιταλία 

 

Άτμισμα: Μειώνεται δραστικά ο φόρος στα υγρά αναπλήρωσης 

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων Λέγκα  και Πέντε Αστέρια,  ο φόρος κατανάλωσης  μειώνεται κατά 90% για τα υγρά χωρίς νικοτίνη και κατά 80% για τα  νικοτινούχα. Ρύθμιση για την νικοτίνη των υγρών. Αναπτύσσεται ξανά το ιταλικό δίκτυο ατμιστικώ καταστημάτων.

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων Λέγκα  και Πέντε Αστέρια  περνά σε τροπολογία της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, το φορολογικό διάταγμα που αναπροσαρμόζει το φόρο  κατανάλωσης στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου . Οι νέες αυτές διατάξεις θα τεθούν σε πλήρη  ισχύ όταν η τροπολογία εγκριθεί, πέρα από τη Γερουσία και από το Επιμελητήριο.

Η νέα φορολογία μειώνει κατά 80% και 90 % τους προηγούμενους φόρους, οι οποίοι ανέρχονταν στα 40 λεπτά ανά ml (χιλιοστόλιτρο) για τα υγρά με ή χωρίς νικοτίνη.Τα αρώματα  πλέον δε θα φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και τα υπόλοιπα χωριστά συστατικά των  υγρών ατμίσματος (προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη). Ωστόσο, υπάγονται σε φόρο οι μικτές  βάσεις, δηλαδή τα έτοιμα για άτμισμα μίγματα, είτε με άρωμα είτε  χωρίς άρωμα(το  έτοιμο  μίγμα PG+VG).

Νέα επίσης και για την ηλεκτρονική αγορά.  

Οι εταιρείες θα μπορούν επίσης να πωλούν τα υγρά στο διαδίκτυο μετά το άνοιγμα της  φορολογικής  αποθήκης,  με  επακόλουθο  την  ιχνηλασιμότητα  των  προϊόντων.  Παραμένει  απαγορευμένη η διασυνοριακή πώληση εξ αποστάσεως, οπότε στην πραγματικότητα η διάταξη  προστατεύει  τις   ιταλικές  επιχειρήσεις   (με  έδρα  στην  Ιταλία)  οι  οποίες   μπορούν  να  επωφεληθούν από το πλεονέκτημα να πωλούν διαδικτυακά ακόμα και σε ιδιώτες.

Ρυθμίζεται      επίσης      το    αμφιλεγόμενο          μείγμα     διαλύματος        νικοτίνης      υψηλής  συγκέντρωσης:  Στο  εξής  μπορούν  να  πωλούνται  μόνο  εφόσον  πληρούν  τα  κριτήρια  της  ευρωπαϊκής  οδηγίας  σχετικά  με  τον  καπνό,  άρα  με    νικοτινική  συγκέντρωση  που  δεν υπερβαίνει  τα  20mg/ml  (χιλιοστόγραμμα  ανά  χιλιοστόλιτρο)  και  με  κοινοποίηση  στην ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη και εκχώρηση μοναδικού κωδικού. Το ίδιο ισχύει και για τη νικοτίνη  που  διατίθεται  στην  αγορά  σε  άλλες  μορφές:  σκόνη,  gel  ή  κάψουλες.  Σε  περίπτωση  μη  τήρησης από τους καταστηματάρχες, προβλέπεται πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ και ανάκληση της  άδειας  AAMS  (Ιταλικού  Μονοπωλίου).  Το εμπόριο  των  έτοιμων  υγρών  νικοτίνης  σε  νερό,  σκόνη,  gel  ή  σε  κάψουλες  ή  σε  μίγματα  γλυκόλης  και  γλυκερίνης  AAMS  χωρίς  άδεια  θα  θεωρείται λαθρεμπόριο. Παραμένουν απαλλαγμένα από φόρους και φορολογική αποθήκη, τα  αρώματα και τα λοιπά συστατικά (γλυκόλη και γλυκερίνη) σε ενιαία συσκευασία.

Πηγή: https://www.sigmagazine.it/2018/11/sigarette-elettroniche-riduzione-tassa/?fbclid=IwAR1OJTIS_o7T6mubapCI6QE1ZGY87H6kj3VUcDK8_5LFTGi-m4L5N4J8o4w