Σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιο ασφαλής από το κάπνισμα

Πρόκειται για έναν κύκλο που ξεκίνησε όταν εκτινάχθηκε στα ύψη η δημοτικότητα για τις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο τσιγάρο πριν από μερικά χρόνια και έχει οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση για το αν το άτμισμα είναι κακό για την υγεία σας.

Έχουμε καταλήξει, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, κυρίως στην συναίνεση σχετικά με τους κινδύνους του κανονικού καπνίσματος – με καύσιμο καπνό –σε ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε αμέτρητες μακροπρόθεσμες μελέτες. Μέχρι τώρα, οι μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν είτε απλά αναλύσει το προϊόν είτε έχουν ερευνήσει τις επιδράσεις σε μοντέλα ζώων και κυττάρων.

Μια νέα μελέτη που χρηματοδοτείται από την Cancer Research UK είναι η πρώτη που διερευνά τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξετάζοντας τη μακροπρόθεσμη έκθεση σε ανθρώπινο σώμα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ υποσχόμενα.

Η μελέτη εξέτασε πέντε ομάδες: χρήστες καύσιμων τσιγάρων, πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν τώρα ηλεκτρονικό τσιγάρο, πρώην καπνιστές στη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT) και τρέχοντες καπνιστές που χρησιμοποιούν επίσης και ηλεκτρονικά τσιγάρα ή χρησιμοποιούν επίσης και NRT.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μόνο ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποκατάστατων νικοτίνης (NRT) είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών από ότι οι χρήστες μόνο καύσιμων τσιγάρων ή από τους διπλούς χρήστες καύσιμων και ηλεκτρονικών τσιγάρων και από τους διπλούς χρήστες καύσιμων τσιγάρων και υποκατάστατων νικοτίνης(NRT).

Μετά την ανάλυση των ούρων και του σάλιου των 181 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα NNAL, μια χημική ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο, ήταν 97,5 τοις εκατό χαμηλότερα στους πρώην καπνιστές που ατμίζουν πλέον σε σύγκριση με όσους συνεχίζουν το κάπνισμα.

“ Tο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε για τους καπνιστές και τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, σίγουρα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου, σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα ασφαλέστερα από τα καύσιμα τσιγάρα” δήλωσε στους Digital Trends ο Lion Shahab, ένας από τους επιστήμονες που εργάζονται στη μελέτη.

Ο καρκίνος δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος από το κάπνισμα τσιγάρων. Ο Shahab λέει ότι η επόμενη μελέτη θα πρέπει να εξετάσει τους καπνιστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προσδιορίσει την αναπνευστική και καρδιαγγειακή τους υγεία.

Πηγή: https://www.dailydot.com/debug/ecigarettevapingeffectslongtermstudy/