Άρθρο της Evening Express

Η τρέχουσα πολιτική του NHSGrampian για τον Καπνό δεν επιτρέπει τη χρήση προϊόντων καπνού ή ηλεκτρονικών τσιγάρων στους χώρους του.

Ο Chris Littlejohn, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα μπορεί να είναι χρήσιμο βοήθημα για την διακοπή του καπνίσματος.

Ο ίδιος δήλωσε: “Η βλάβη που προκαλείται από τον καπνό είναι γνωστή, ωστόσο, το NHS Health Scotland εξέδωσε πρόσφατα συμφωνία συναίνεσης για να διευκρινίσει τις αντιλήψεις για τις ζημιές και τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η συναίνεση δηλώνει: “Υπάρχει τώρα η αποδοχή βάσει των παρόντων αποδείξεων ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σίγουρα λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου”.

“Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι χρήσιμα για σκοπούς δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης μόνο ως μια πιθανή οδό για την παύση του καπνίσματος, ωστόσο η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά – αυτά δεν είναι προϊόντα για παιδιά ή μη καπνιστές”.

Η εξέλιξη αυτή έγινε ευπρόσδεκτη από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH), η οποία στοχεύει στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από τον καπνό.

Η Sheila Duffy, διευθύνων σύμβουλος της ASH Scotland, δήλωσε: “Είμαστε ευτυχείς που η NHS Grampian ασχολείται με την κοινότητα σε αυτό το θέμα – οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό πρέπει να έχουν λόγο. Ο καπνός είναι θανατηφόρος και είναι ο λόγος που πολλοί καπνιστές βρίσκονται στο νοσοκομείο.

“Το άτμισμα φέρει λιγότερους κινδύνους σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων και κάποιες άλλες επιτροπές του NHS, συμπεριλαμβανομένου του Lothian και του Greater Glasgow, έχουν επιτρέψει το άτμισμα σε χώρους και εγκαταστάσεις του”.

Για τον Joe Newman, βοηθό πωλήσεων στο Scotvapes στην George Street, είναι μια εύκολη απόφαση.

Δήλωσε: “Νομίζω πως το άτμισμα σε νοσοκομειακούς χώρους θα είναι αποδεκτό, εφόσον δε θα φυσάμε τον ατμό προς τα πρόσωπα των ανθρώπων, θα μπορούσαν να οριστούν συγκεκριμένες περιοχές για το άτμισμα. Ο τρόπος με τον οποίο εξηγώ στους πελάτες τον τρόπο που λειτουργεί το άτμισμα, είναι ότι μοιάζει λίγο πολύ με ένα βραστήρα. Ο καπνός που φαίνεται είναι απλά υδρατμός και πως δεν υπάρχει καπνός από τον ατμό για να εισπνεύσουν παθητικά οι γύρω μας. Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της, αλλά δεν έχω βιώσει αρνητικές επιπτώσεις”.

Πηγή: https://www.eveningexpress.co.uk/fp/news/local/health-chiefs-could-lift-vaping-ban-at-north-east-hospitals1/