Ατμίστε ελεύθερα!

Άρθρο της εφημερίδας THE SUN

Σύντομα θα μπορείτε να ατμίζετε στο γραφείο σας – καθώς οι Βρετανοί βουλευτές καλούν να αρθεί η απαγόρευση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στις φυλακές, όπου το 80 τοις εκατό των ανθρώπων καπνίζουν, περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν πλέον ατμιστικά προϊόντα από ότι αγόραζαν καπνό.

Θα έπρεπε να επιτρέπεται σε όλους μας να ατμίζουμε στο χώρο εργασίας, δηλώνει μια ομάδα του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Όλων των Κομμάτων για το Άτμισμα (APPGV), οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν καθορισμένες περιοχές σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων του Κοινοβουλίου.

Επιθυμούν να γίνει το άτμισμα πιο αποδεκτό στους εργασιακούς χώρους, με κατάλληλες πολιτικές για τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους χώρους που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι “παρανοήσεις” σχετικά με αυτή την πρακτική.

Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν κατευθυντήριες γραμμές για ένα “λογικό ατμιστικό πρωτόκολλο” και ότι όλοι οι εξωτερικοί χώροι θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε ατμιστές εκτός αν υπάρχουν νόμιμοι επαγγελματικοί λόγοι ή λόγοι ασφάλειας που θα το αποτρέπουν.

Ο πρόεδρος της APPGV, Mark Pawsey, δήλωσε ότι η τρέχουσα κουλτούρα της Βρετανίας κατά του ατμίσματος,δημιούργησε μια “ψευδή” εντύπωση στο κοινό ότι το παθητικό άτμισμα ήταν τόσο επιβλαβές όσο το παθητικό κάπνισμα.

“Πράγματι, αυτή η έλλειψη κατανόησης ήταν πολύ εμφανής στο ίδιο το Κοινοβούλιο, ένας τόπος που πολλοί θα δουν ως παράδειγμα.

“Υπάρχουν μόνο δύο καθορισμένες θέσεις για άτμισμα και, παρά το γεγονός ότι είμαι μέλος του Κοινοβουλίου εδώ και οκτώ χρόνια, ακόμα δεν έχω ιδέα που ακριβώς βρίσκεται κάποια από αυτές”, δήλωσε.

Και οι δύο περιοχές είναι έξω και “δεδομένου του μεγέθους της έκτασης του Κοινοβουλίου, θα μπορούσε να είναι μια σημαντικά μακρινή απόσταση από έναν υπάλληλο ή το χώρο των επισκεπτών”, δήλωσαν οι βουλευτές.

Αυτό προήλθε αφού οι προϊστάμενοι του συμβουλίου στο Dundee απαγόρευσαν στο προσωπικό να ατμίζει οπουδήποτε κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας – ακόμα κι αν βρίσκεται εκτός των εγκαταστάσεων.

Ενώ το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά δεν συμβουλεύει τους μη καπνιστές να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εκτιμά ότι είναι 95% λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα – χάρη στο γεγονός ότι δεν δημιουργούν τοξικό καπνό τσιγάρου.

Ο Hazel Cheeseman, Διευθυντής της Πολιτικής Δράσης για το κάπνισμα και την Υγεία (ASH) δήλωσε στη The Sun: “Οι οργανώσεις δημόσιας υγείας όπως η ASH και η PHE έχουν εδώ και καιρό δηλώσει ότι χρειαζόμαστε σαφείς πολιτικές που θα κάνουν διάκριση ανάμεσα στο άτμισμα και το κάπνισμα.

“Όταν οι οργανισμοί τα αντιμετωπίζουν ως το ίδιο πράγμα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πολύ λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση, πυροδοτείται δημόσια παρανόηση και καθιστά λιγότερο πιθανό το να κάνουν οι καπνιστές τη μετάβαση και να προστατέψουν την υγεία τους.

“Το αν ο κόσμος επιλέξει να επιτρέπει το άτμισμα μέσα στους χώρους εργασίας θα εξαρτηθεί από μεμονωμένες περιστάσεις.

“Αλλά αυτό που είναι ζωτικής σημασίας είναι να καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι ότι το άτμισμα δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο το κάπνισμα και οι περιορισμοί δεν αφορούν την υγεία αλλά την ευγένεια στο εργασιακό περιβάλλον”.

Μια έκθεση του PHE που δημοσιεύτηκε το 2015 διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν τόσο λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική “αλλαγή του παιχνιδιού” όσον αφορά την παροχή βοηθείας στις φυλακές για να απαλλαγούν από τον καπνό.

Ένα σχέδιο για να ξεκινήσουν οι φυλακές στην Αγγλία την εφαρμογή πολιτικών απαλλαγής από τον καπνό είναι τώρα σε εξέλιξη, με το άτμισμα να παίζει σημαντικό ρόλο.

Πριν από την έναρξη του έργου, περίπου 50.000 κρατούμενοι αγόραζαν καπνό.

Σήμερα, τα κυλικεία των φυλακών πωλούν πάνω από 65.000 ατμιστικά προϊόντα σε 33.000 κρατούμενους, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική μείωση της βλάβης.

Σύμφωνα με τα Θέματα του οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το 14,9% των ενηλίκων στην Αγγλία καπνίζει τον καπνό. Στη φυλακή, το 80% των ανθρώπων καπνίζουν.

Εάν το άτμισμα είναι πραγματικά 95% ασφαλέστερο, θα μπορούσε να φανεί μια τεράστια μείωση των 78.000 θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό που βλέπουμε στην Αγγλία κάθε χρόνο.

Ο Daniel Pryor, Επικεφαλής Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Adam Smith, είπε στη The Sun: “Οι επιχειρήσεις της Βρετανίας θα πρέπει να διευκολύνουν τους καπνιστές να στραφούν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερα από τα τσιγάρα.

“Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δεν δείχνουν κινδύνους από το λεγόμενο “παθητικό άτμισμα”, οπότε επιτρέποντας στους ατμιστές να χρησιμοποιούν με σύνεση τις συσκευές τους σε κλειστούς χώρους, δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία και την προσωπική ελευθερία.

“Το να μη χρειάζεται να βγαίνει κάποιος σε καταρρακτώδη βροχή για μια τζούρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία κάποιου να διακόψει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική συσκευή ατμίσματος και την αποτυχία της προσπάθειάς του.

“Και η διακοπή μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη μακροχρόνια υγιή ζωή και τον πρόωρο θάνατο από καρκίνο.”

Η Νέα Συμμαχία για τη Νικοτίνη (NNA) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κοινοβουλευτική έκθεση με την πρόεδρό της Sarah Jakes, λέγοντας: “Το να γίνεται ο χώρος του Κοινοβουλίου φιλικός προς το άτμισμα, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμακαι σε άλλους εργοδότες και ιδιοκτήτες χώρων όπου οι ατμιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται και όχι να παρενοχλούνται καιθα βοηθήσει να εκπαιδευτεί το κοινό στο ότι οι ατμιστές είναι απλώς πρώην καπνιστές που κάνουν κάτι καλό για την υγεία τους.

“Υπάρχουν επί του παρόντος 3,2 εκατομμύρια ατμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,7 εκατομμύρια από τους οποίους έχουν διακόψει πλήρως το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Αυτό έχει συμβάλει στο ρυθμό της καθοδικής πορείας της συχνότητας του καπνίσματος, αλλά πολλοί καπνιστές εξακολουθούν να διστάζουν λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων γύρω από το άτμισμα.

“Οι πιο φιλελεύθερες πολιτικές στο χώρο εργασίας μπορούν να έχουν διπλό όφελος, τη διόρθωση αυτών των παρερμηνειών, παρέχοντας παράλληλα ένα πιο ενθαρρυντικό περιβάλλον για τους ατμιστές καθώς και το ενδεχόμενο για τους καπνιστές να προβούν στη μετάβαση προς το άτμισμα.”

Τον Αύγουστο που πέρασε, οι βουλευτές πρότειναν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως “βασικό όπλο” στο οπλοστάσιο των υπηρεσιών υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγή: https://www.thesun.co.uk/news/7782895/vape-at-work-mps-say/