Δήλωση του Jim Cramer: Το άτμισμα αποδεκατίζει την καπνοβιομηχανία. Και η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Μερίσματα βασικών μετοχών καπνού μειώθηκαν δραστικά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της Altria από τον αναλυτή της Citigroup Adam Spielman και την αδύναμη έκθεση κερδών της Philip Morris International.

“Είδαμε την ξαφνική αναγνώριση της αγοράς ότι η καπνοβιομηχανία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, διαταραγμένη από την άνοδο του ατμίσματος“, δήλωσε τη Δευτέρα ο οικοδεσπότης της εκπομπής Mad Money.

“Κατά τη διάρκεια τριών σύντομων ημερών, οι μετοχές του καπνού είχαν λυγίσει, είχαν καθοδική πορεία και ακρωτηριάζονταν από τη συνειδητοποίηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει σοβαρή απειλή για τους κατασκευαστές τσιγάρων της παλιάς σχολής” συνέχισε.

Η βιομηχανία τσιγάρων ήταν αρκετά προβλέψιμη, έγραψε ο Spielman σε αναφορά υποβάθμισης για την Altria, κρατώντας στάση ουδετερότητας από το να προτείνει αγορά τίτλων. Μέχρι πρόσφατα, ο όγκος των τσιγάρων θα μειωνόταν σταθερά κατά 3 έως 4% από χρόνο σε χρόνο. Σε απάντηση, οι εταιρείες καπνού θα αύξαναν τις τιμές των τσιγάρων.

Όμως, η έκρηξη του ατμίσματος έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τη μοίρα των καπνοπαραγωγών όπως η Marlboro, μητρική της Altria και η Philip Morris International, η οποία κατέχει τα διεθνή δικαιώματα στα εμπορικά σήματα της Altria, παρά τις παρατεταμένες ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους του ατμίσματος για την υγεία.

Πρακτικά μια νεκρολογία της καπνοβιομηχανίας, η ανάλυση του Spielman, παραπέμπει τις σοβαρές απειλές που ολοένα και πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος όπως η Juul θέτουν στους κατασκευαστές τσιγάρων, είπε ο Cramer.

Η Juul Labs ελέγχει τώρα το ήμισυ σχεδόν της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων περίπου 800% το 2017. Το προϊόν ναυαρχίδα της εταιρείας, ένα μικρό, διακριτικό στυλό με υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από τους ανταγωνιστές της, έχει επιτυχία ακόμα και στους εφήβους.

“Βάζοντας την ηθική στην άκρη – δε γίνεται εύκολα, αλλά συνεργαστείτε λίγο μαζί μου σε αυτό – αλλά αυτό το προϊόν πουλά σαν τρελό και πραγματικά τρώει την καπνοβιομηχανία με τρόπο που άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα δε μπόρεσαν ποτέ” ανέφερε ο Cramer. “Σύμφωνα με την Nielsen, οι όγκοι των τσιγάρων στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 6% το πρώτο τρίμηνο, σημαντικά χειρότερα από το αναμενόμενο, και ο Spielman αποδίδει τη διαφορά στην Juul”.

Ο Spielman δεν είδε μεγάλη διαδρομή για τους γίγαντες του καπνού μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι κατασκευαστές τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένης της Altria, εισήγαγαν προϊόντα τύπου Juul, αλλά ο αναλυτής της Citi ανησυχούσε ότι θα θυσίαζαν την αύξηση των κερδών, αν μεταφέρονταν στην επιχείρηση ατμιστικού στυλό με χαμηλό περιθωρίου κέρδους.

“Ενώ οι καπνοβιομηχανίες μπορούν να μπουν στις επιχειρήσεις ατμίσματος, οι δικές τους συσκευές στυλό τείνουν να είναι χαμένα χρήματα”, εξήγησε ο Cramer. “Ποιος θα ήθελε να ανταλλάξει μια απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση σε μία που χάνει χρήματα;”

Η υποβάθμιση της Citi υπογραμμίστηκε μια μέρα αργότερα από μια απογοητευτική αναφορά κερδών από τη Philip Morris International. Ενώ τα νούμερα επικεφαλίδες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Cramer δήλωσε ότι “οι υποκείμενες τάσεις ήταν απλά τρομακτικές”, με συνολικό όγκο κάτω από 2,3% και τη ναυαρχίδα της μάρκας Marlboro κάτω από 7% συνολικά.

Τα νούμερα της Philip Morris φαίνονταν ακόμα χειρότερα από περιοχή σε περιοχή: η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μείωση κατά 6,7%. Η Ανατολική Ευρώπη μείωση κατά 10,4%. Η Μέση Ανατολή και η Αφρική μείωση κατά 8,5%. Η Ανατολική Ασία και η Αυστραλία είχαν μείωση κατά 18,3%. και η Λατινική Αμερική και ο Καναδάς μείωση κατά 1,5%.

Η μόνη θετικά αναπτυσσόμενη περιοχή ήταν η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, με αύξηση κατά 6,1%, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει το κατά τα άλλα “καταστροφικό” τοπίο, δήλωσε ο Cramer.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο, ο οικοδεσπότης της εκπομπής “Mad Money” δεν συνέστησε να γίνουν επενδύσεις στον χώρο του καπνού, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί την έκθεση των κερδών της Altria την Πέμπτη σαν “γεράκι”.

“Εν κατακλείδι: Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές συνειδητοποίησαν, σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, ότι η βιομηχανία καπνού αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από τους ανταγωνιστές της από το χώρο του ατμίσματος, υπό την ηγεσία της Juul Labs”, δήλωσε ο Cramer. “Και ενώ ο όμιλος καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερο κατρακύλισμα”.

Πηγή: https://www.cnbc.com/amp/2018/04/23/cramer-vaping-is-killing-the-cigarette-industry-and-it-may-get-worse.html?__twitter_impression=true