Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούνται με πιο ενεργό τρόπο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.

Άρθρο της επιστημονικής εφημερίδας EurekAlert!

“Η συνεχιζόμενη ανησυχία” σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις υπηρεσίες βοήθειας διακοπής του καπνίσματος μπορεί να αποτελέσει ένα “σημαντικό” εμπόδιο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν υποστήριξη, σύμφωνα με έρευνες που έδειξαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του “Stoptober”. Νέα έρευνα των πανεπιστημίων του Exeter και Melbourne, που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος που είναι φιλικά προσκείμενες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, να το διαφημίζουν πιο ανοιχτά. Επίσης λέει ότι η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.

Η Αγγλία έχει ανοίξει το δρόμο διεθνώς προτείνοντας στις υπηρεσίες πρόληψης του καπνίσματος να γίνονται φιλικές προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά πολλές υπηρεσίες αποτυγχάνουν να το διαφημίσουν και κατά συνέπεια οι καπνιστές, ιδίως εκείνοι που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες ομάδες, ενδέχεται να χάσουν πολύτιμη συμπεριφορική υποστήριξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία όσον αφορά στη διακοπή.

Η έρευνα δείχνει πως ισχυροί ηγετικοί οργανισμοί όπως αυτός της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έχει κάνει τη διαφορά στην αλλαγή νοοτροπιών. Αλλά η ανησυχία μεταξύ ορισμένων που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στα τοπικά συμβούλια σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων εμποδίζει τη γενίκευση των υπηρεσιών πρόληψης του καπνίσματος που υποστηρίζουν τους ατμιστές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harm Reduction, οι ακαδημαϊκοί πήραν συνέντευξη από το προσωπικό οκτώ διαφορετικών υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος στη νοτιοδυτική Αγγλία. Βρήκαν ότι πολλές υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο φιλικές προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καλωσορίζοντας τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υπηρεσία τους, ωστόσο συχνά αποτυγχάνουν να το διαφημίσουν.

Η Δρ Hannah Farrimond, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας με τον καθηγητή Charles Abraham, δήλωσε: “Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο ενεργά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι πολιτικές που χαράζονται πρέπει να έχουν συνέπεια και οι άνθρωποι να μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές, γνωρίζοντας τι κάνουν και οι άλλοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των περικοπών στον προϋπολογισμό του συμβουλίου που έχει μειώσει σημαντικά τις υπηρεσίες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι παρόλο που κάποιες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος χαρακτηρίζονταν ως “φιλικές προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο”, δεν υπήρξε συναίνεση ως προς το τι πρέπει να συνεπάγεται αυτό. Μερικοί ενστερνίστηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τρόπο ενεργό, συνεργαζόμενοι με τοπικά ατμιστικά καταστήματα και στην περίπτωση μιας υπηρεσίας προσφέροντας ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσω κουπονιών σε μειονεκτούσες ομάδες, επειδή ήθελαν να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά και να βοηθήσουν τους φτωχότερους πληθυσμούς και τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, μερικοί από τους 25 συνεντευξιαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούσαν για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων επειδή αισθάνονταν ότι είναι εθιστικά και δεν δίνονται με ιατρική άδεια. Επίσης δεν ήθελαν να τους θεωρήσουν συνδεδεμένους με τη βιομηχανία ατμιστικών προϊόντων. Επί του παρόντος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν διατίθενται με ιατρική συνταγή μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κανείς δεν ανέφερε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων απομακρύνονται από τις υπηρεσίες.

Οι βουλευτές στην πρόσφατη έκθεση Commons, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και το Εθνικό Κέντρο για την Παύση και Εκπαίδευση για το Κάπνισμα (NCSCT),όλοι, έχουν προτείνει πως το άτμισμα μπορεί να παίξει ένα ρόλο στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Η παροχή υποστήριξης συμπεριφοράς και φαρμακοθεραπείας στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι και να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

Η δρ Farrimond δήλωσε: “Είναι εύλογο, ότι για να πετύχει το έργο της διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει να κινηθούμε πέρα από τις εξειδικευμένες κλινικές στις οποίες απευθύνονται λίγοι καπνιστές και να ασχοληθούμε με ευάλωτους πληθυσμούς στις κοινότητές τους. Πρωτοβουλίες για τη στήριξη διακοπής του καπνίσματος μπορούν να προκύψουν σε ψυχιατρικές μονάδες, σε κοινοτικές ομάδες ψυχικής υγείας, σε κλινικές εθισμού, σε κοινοτικά κέντρα και νοσοκομεία απαλλαγής από τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά για τους περιθωριοποιημένους καπνιστές και αυτούς που είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Μόνο μία υπηρεσία διακοπής καπνίσματος σε αυτό το δείγμα προσφέρει στους χρήστες ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το προσωπικό συνεργάστηκε με τοπικά καταστήματα ατμιστικών ειδών για να προσφέρει στους πελάτες συνδυασμό θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης, NRT και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από νικοτίνη και ένα κουπόνι ηλεκτρονικού τσιγάρου με συμπεριφορική και κοινωνική υποστήριξη. Οι Σύμβουλοι σημείωσαν τη θετική εμπειρία της συνεργασίας με τα καταστήματα ατμιστικών ειδών. Ένας από αυτούς είπε: “Νομίζω πως είναι πραγματικά πολύ επαγγελματίες και νοιάζονται πολύ και θέλουν ειλικρινά, μαζί με εμένα, να βοηθήσουν τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα.”

Ο George Butterworth, ανώτερος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής του Cancer Research UK, δήλωσε τα εξής: “Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα του καπνού, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι στάσεις απέναντι στο άτμισμα ποικίλλουν.

“Οι καπνιστές είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσουν με την υποστήριξη μιας Υπηρεσίας Διακοπής Καπνίσματος και οι υπηρεσίες φιλικές προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθούν τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν με την υποστήριξη συμπεριφοράς από επαγγελματίες, δίνοντάς τους τις καλύτερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα μια για πάντα.

“Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν όλοι σε ολόκληρη τη χώρα τις επιλογές που τους προσφέρονται, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις ευάλωτες ή μειονεκτούσες ομάδες να διακόψουν το κάπνισμα.”

Το άρθρο για την ανάπτυξη των φιλικά προσκείμενων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος και η οπτική του προσωπικού αυτών, δημοσιεύεται στο περιοδικό Harm Reduction.

Η Cancer Research UK (Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου) ζήτησε τη διεύρυνση του αρχικού δείγματος προσωπικού πριν από την έκδοση χρηματοδότησης, αλλά δεν είχε καμία συμμετοχή στη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων ή στη σύνταξη του χειρογράφου.

Πηγή: https://eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uoe-esb101018.php?fbclid=IwAR0umBykd4aOIjoExUd2XZp8-UJY8OuJ6H1iinJlMbDkcS1Jdy7vG1bcLzk