Η έρευνα αποδεικνύει πλέον τα σαφή οφέλη της μετάβασης από τον καπνό στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Άρθρο της Medical Press

Τα τελευταία στοιχεία από την WHO δείχνουν ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, η οποία σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το Stoptober είναι επίκαιρο, για τον Ανώτερο Λέκτορα Alexis Bailey, ο οποίος παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνά του σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο SRNT (οργανισμός έρευνας για τη νικοτίνη και τον καπνό), στο κορυφαίο συνέδριο για τη νικοτίνη και την έρευνα για τον καπνό, στο Μόναχο τον περασμένο μήνα.

Έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της χρήσης ηλεκτρικού τσιγάρου στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πρώτη τους εμφάνιση το 2006. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται από καπνιστές για να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα όπως επίσης και από πρώην καπνιστές. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο.

Ωστόσο, το θέμα ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης. Η παρατηρητική μελέτη του Dr. Bailey, “SmokeFreeBrain”, αξιολόγησε την επίδραση που έχει η μετάβαση δυνατών καπνιστών από τα κανονικά τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε διάρκεια 28 ημερών. Η ομάδα μέτρησε αρκετές παραμέτρους όπως η ψυχομετρική, η καρδιαγγειακή, η ποιότητα ζωής, η εγκεφαλική δραστηριότητα και οι βιοδείκτες τοξικότητας.

Τα ευρήματα από τα 31 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη έδειξαν ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές αλλαγές στις ψυχομετρικές παραμέτρους και σημαντική μείωση των βιοδεικτών τοξικότητας. Η μετάβαση από τα κανονικά τσιγάρα στα ηλεκτρονικά, μείωσε την επιθυμία για κάπνισμα και επηρέασε τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό. Η έκθεση στη νικοτίνη επίσης μειώθηκε σημαντικά, καθώς και οι νιτροζαμίνες που βρίσκονται στον καπνό. Και οι βιοδείκτες τοξικότητας που προκαλούν εμφανείς βλάβες μειώθηκαν μετά τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Δρ Bailey είπε: “Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος, επιφέροντας γρήγορα ευεργετικές αλλαγές σε διάφορα μέτρα ψυχομετρικής υγείας και της επιθυμίας για κάπνισμα.

“Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ως προς τη χρήση τους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τελείως ακίνδυνα και υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη νέων προϊόντων στην αγορά.”

Πηγή: https://medicalxpress.com/news/2018-10-e-cigarettes-benefits-tobacco.html