Η κυβέρνηση δίνει εντολή στην Phillip Morris να σταματήσει να διαφημίζει “πιο υγιεινά” προϊόντα καπνού, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις νομικές συνέπειες.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Steve Brine, μιλώντας στη Daily Telegraph, προειδοποίησε ότι το υπουργείο ήταν έτοιμο να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Phillip Morris, προκειμένου να προστατεύσει από τη στοχοποίηση των διαφημίσεων τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παράνομη διαφήμιση καπνού μπορεί να οδηγήσει σε χρηματικό πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες.

Η Phillip Morris αρνείται ότι οι διαφημίσεις είναι παράνομες και ισχυρίζεται ότι θέλει να βοηθήσει τους καπνιστές, παρέχοντάς τους καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τον καπνό.

Μετά από έρευνα που διενήργησε αυτή η εφημερίδα, προκύπτει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των τσιγάρων Marlboro προμηθεύει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε ολόκληρη τη Βρετανία με αφίσες που προωθούν τις νέες συσκευές θέρμανσης καπνού iQOS.

Η Phillip Morris έχει δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη του iQOS, το οποίο πλασάρεται τώρα στην αγορά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα τσιγάρα. Το iQOS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα “θέρμανσης και όχι καύσης”, το οποίο θερμαίνει ράβδους καπνού μέχρι τους 350 ° C, περίπου το ήμισυ της θερμοκρασίας των τσιγάρων, για τη δημιουργία ατμού που περιέχει νικοτίνη.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον καθορισμό των επιπτώσεών του συγκεκριμένου προϊόντος στην υγεία, οι οποίες θεωρούνται λιγότερο σοβαρές από αυτές των τσιγάρων, αλλά χειρότερες από αυτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία θερμαίνουν υγρό αντί καπνού.

Οι αφίσες iQOS παραβιάζουν μια αυστηρή μακρόχρονη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και προϊόντων που σχετίζονται με τον καπνό, επιβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εμπορίου.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Steve Brine, δήλωσε: “Είμαστε σαφείς ότι η προώθηση προϊόντων καπνού είναι παράνομη – όπως γράφω ξεκάθαρα στην επιστολή μου προς τη Phillip Morris International.

Το κάπνισμα σκοτώνει 78.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι μπορώ για να προστατεύσω τον κόσμο από τις βλάβες του καπνού. Αναμένουμε από την Phillip Morris International να σταματήσει αυτή την παράνομη διαφήμιση των προϊόντων καπνού και δεν θα αποκλείσουμε τη νομική δράση εάν συνεχίσει”.

Πριν από λίγο καιρό, ο Peter Nixon, Διευθύνων Σύμβουλος της Phillip Morris για το Ηνωμένο Βασίλειο, υπερασπίστηκε τις διαφημίσεις ισχυριζόμενος ότι είναι νόμιμες, επειδή οι νόμοι για τη διαφήμιση καπνού σχεδιάστηκαν για τα τσιγάρα, όχι για συσκευές θέρμανσης καπνού νέας τεχνολογίας, που εμπεριέχουν λιγότερους κινδύνους και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα τσιγάρα.

Δήλωσε: “ Έχουμε ήδη απαντήσει στην επιστολή του Υπουργείου ζητώντας επείγουσα συνάντηση για να ξεκαθαρίσουμε τους προβληματισμούς. Πιστεύουμε ότι όλες οι δραστηριότητές μας είναι εντός του νόμου. Η επιχείρησή μας δεσμεύεται να βοηθά τους καπνιστές να μεταβούν από τα τσιγάρα σε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Η Deborah Arnott, επικεφαλής της Δράσης για το κάπνισμα και την υγεία, χαρακτήρισε την στάση της Phillip Morris ως “απροκάλυπτο θράσος”

Δήλωσε πως: “ Η νομοθεσία είναι πολύ ξεκάθαρη ότι η διαφήμιση που έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση προϊόντων καπνού είναι παράνομη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το iQOS, όπως συμπεριλαμβάνονται και οι πίπες που χρησιμοποιούνται για το κάπνισμα καπνού. Το να υποστηρίζει κάτι διαφορετικό η Phillip Morris είναι απροκάλυπτο θράσος”.

Μετά την έρευνα αυτή της εφημερίδας, οι αρμόδιοι για τα Πρότυπα Εμπορίου στις περιοχές Hackney, Lambeth και Glasgow, πραγματοποιούν έρευνες για διαφημιστικές αφίσες των προϊόντων iQOS, που βρέθηκαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Πηγή: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/07/18/government-orders-phillip-morris-stop-advertising-healthier/