Ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος; Μια προσεκτική έγκριση από Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις καινοτομίες και την έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“ Το ACS (American Cancer Society) πάντα υποστήριζε τον καπνιστή που σκεφτόταν να σταματήσει το κάπνισμα, ανεξάρτητα από την προσέγγιση που θα χρησιμοποιούσε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό που να μπορούν να κάνουν για το καλό της υγείας τους” ανέφερε η ομάδα.

“Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα , η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυτής της γενιάς είναι λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι γνωστές”.

Η μετατόπιση της ομάδας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα “είναι πολύ ενθαρρυντική”, δήλωσε ο David Sweanor, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και συγγραφέας πολλών μελετών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Για να δούμε τη σημαντικότερη μη κυβερνητική οργάνωση που επικεντρώνεται στην υγεία στην Αμερική να αναγνωρίζει τη σημασία της συνέχισης του κινδύνου που έχει εντοπίσει ο Επίτροπος της FDA (Scott) Gottlieb ως βασικό συστατικό για τη μείωση των οδών προς το κάπνισμα”.

Στις 28 Ιουλίου, ο Gottlieb ανακοίνωσε σχέδια για έναν σαρωτικό ρυθμιστικό “οδικό χάρτη” για τον καπνό και τα προϊόντα νικοτίνης.

Σύμφωνα με αυτό απαιτείται η μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα παραδοσιακά τσιγάρα σε μη εθιστικά επίπεδα. Ο περιορισμός ή η εξάλειψη των ενισχυτικών γεύσης, όπως η μενθόλη στα παραδοσιακά τσιγάρα και τα αρώματα φρούτων και γλυκών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στις συσκευές ατμίσματος, τα οποία όπως ισχυρίζεται ο FDA ελκύουν τους νέους. Επίσης η θέσπιση κανονισμών για την αποτελεσματικότερη, προβλεπόμενη και με περισσότερη διαφάνεια αναθεώρηση των προϊόντων για τους κατασκευαστές, ενώ παράλληλα να υποστηρίζεται η αποστολή του οργανισμού δημόσιας υγείας.

Η ACS δήλωσε ότι ενθαρρύνει την ομοσπονδιακή υπηρεσία να χρησιμοποιήσει την πλήρη εξουσιοδότησή της για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρήσης καπνού μέσω ρύθμισης.

Ο Scott Ballin, προηγούμενος πρόεδρος της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση του Καπνίσματος και του Συνασπισμού Επιστημών και Υγείας, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ACS θα επεκτείνει τη δήλωσή της για να συμπεριλάβει και προϊόντα καπνού και νικοτίνης με δυνητικό μειωμένο κίνδυνο όπως το snus.

Στις 30 Νοεμβρίου, ο FDA ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής καθοδήγησης της νικοτίνης για να “επαναξιολογήσει και να εκσυγχρονίσει” τη ρυθμιστική της προσέγγιση. Ο Gottlieb και άλλα ανώτερα στελέχη του FDA δήλωσαν ότι η κύρια εστίαση της επιτροπής θα είναι στην ανάπτυξη και τη ρύθμιση των προϊόντων αντικατάστασης νικοτίνης.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα πωλούνται ως τσίχλες, παστίλιες και επιθέματα, όπως το Zonnic, μια τσίχλα που παρασκευάζεται από την θυγατρική εταιρεία Niconovum της Reynolds American Inc.

Η ACS δήλωσε ότι οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα από τον FDA βοηθήματα διακοπής, που έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν επιτυχείς προσπάθειες παύσης του καπνίσματος.

“Κάποιοι καπνιστές, παρά τις αυστηρές ιατρικές συμβουλές, δεν θα προσπαθήσουν να σταματήσουν να καπνίζουν τσιγάρα και δεν θα χρησιμοποιήσουν τις εγκεκριμένες μεθόδους διακοπής από τον FDA”, ανέφερε η ACS.

“Αυτά τα άτομα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να στραφούν προς τη λιγότερο επιβλαβή μορφή των προϊόντων καπνού. Η μετάβαση στην αποκλειστική χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι προτιμότερη από τη συνέχιση του καπνίσματος των καύσιμων προϊόντων”.

Η ACS δήλωσε ότι “αποθαρρύνει έντονα τη διπλή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και καυσίμων τσιγάρων, μια συμπεριφορά που είναι πολύ πιο επιζήμια για την υγεία ενός ατόμου σε σύγκριση με το να σταματήσει το κάπνισμα που είναι σημαντικό όφελος για την υγεία” .

O Sweanor δήλωσε ότι η δήλωση της ACS “απέχει πολύ από τους πραγματιστικούς ομολόγους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι προβαίνουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των διαφορών του κινδύνου και ενθαρρύνουν πιο ενεργά τους καπνιστές να στραφούν σε μη καύσιμα προϊόντα”.

“Συνεπώς, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκολυνθούν οι ενημερωμένες αποφάσεις για την προσωπική υγεία των ανθρώπων που καπνίζουν. Αλλά φαίνεται ότι η επιστήμη και η καλή ηθική των αρμόδιων της δημόσιας υγείας αλλάζουν τη συζήτηση για τη νικοτίνη.”

Η δήλωση του ACS έρχεται περίπου ένα μήνα αφού μια ανασκόπηση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έγινε με εντολή του Κογκρέσου, απέτυχε να ξεκαθαρίσει τα οφέλη του ατμού για τη δημόσια υγεία και τη χρήση αυτών των προϊόντων ως εναλλακτική για τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Η ανασκόπηση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής χρηματοδοτήθηκε από τον FDA. Περιέλαβε περισσότερες από 800 ισάξιες μελέτες αξιολόγησης.

Ορισμένες από αυτές τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας από το Royal College of Physicians, ισχυρίστηκαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος είναι μέχρι και 95% λιγότερο επιβλαβείς απ’ ό, τι τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος δεν είναι λιγότερο επιβλαβείς και μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πύλη για το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων, ιδιαίτερα από εφήβους.

“Αν και καλοδεχόμαστε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση παρερμηνειών σχετικά με τα προϊόντα ατμίσματος στην κοινότητα της δημόσιας υγείας, μια σύντομη πολιτική δήλωση μπορεί να κάνει πολλά”, δήλωσε ο Gregory Conley, πρόεδρος της American Vaping Association.

“Ελπίζουμε ότι η Εταιρεία για τον Καρκίνο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτό το ζήτημα όταν επικοινωνεί με τους νομοθέτες και το κοινό. Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι υποστηρίζετε τους καπνιστές που επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας το άτμισμα αν υποστηρίζετε ταυτόχρονα τη φορολογία και την απαγόρευση των γεύσεων που οδηγούν τελικά στο κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πώλησης ατμιστικών προϊόντων” δήλωσε.

Η υποστηρικτική ομάδα pro-e-cig, του Κέντρου Προστασίας του Καταναλωτή δήλωσε την Τετάρτη ότι “δεδομένου του αυξανόμενου όγκου αποδεικτικών στοιχείων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο που υποδηλώνει την ανάγκη να υποστηριχθεί η χρήση προϊόντων νικοτίνης χαμηλού κινδύνου για τη διακοπή του καπνίσματος, η ACS αναγκάζεται ή να συνεχίσει πεισματικά την αντίθεσή της προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή να χάσει την επιστημονική της αξιοπιστία”

Ο Jeff Stier, ανώτερος συνεργάτης της ομάδας, δήλωσε ότι “η ACS έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αναγνωρίζοντας αυτή τη σημαντική μέθοδο μείωσης των βλαβών”.

“Συνεχίζω να καλώ την American Heart Association και άλλους μεγάλους οργανισμούς υγείας να αντιστρέψουν την πορεία τους και να υποστηρίξουν τους καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, προϊόντων που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό ή προϊόντων χωρίς καπνό, τα οποία είναι όλα σε πολύ μεγάλο βαθμό λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα.”

Πηγή: http://www.journalnow.com/business/e-cigs-for-quitting-smoking-a-cautious-thumbs-up-from/article_33660885-af7a-51f0-9bb7-b560cb8fc94d.html