Κάποιοι καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας μεταβαίνουν στο άτμισμα. Αυτό μάλλον δεν είναι κακή ιδέα

Όχι πως νοιάζεται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αφού αγνοούσε για δεκαετίες τις προειδοποιήσεις των γιατρών και κάπνιζε δυο πακέτα την ημέρα, δεν έχει ανάψει ούτε ένα συμβατικό τσιγάρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες.

“Ούτε ένα τσιγάρο” λέει, “ το αντικατέστησα με το άτμισμα”.

Όπως και η κα Cox, έτσι και ορισμένοι καπνιστές μπόρεσαν να σταματήσουν το κάπνισμα μεταβαίνοντας σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και πολλοί άλλοι το προσπαθούν. Μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν τώρα να διακόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μερικό ή ολικό υποκατάστατο των τσιγάρων παρά με τη χρήση τσιχλών ή παστίλιων νικοτίνης, συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή μερικές άλλες πιο καθιερωμένες μεθόδους.

Η επιτυχία της ωστόσο είναι αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν περιφρονητικά “ανέκδοτα στοιχεία”. Δεν υπάρχουν “καθόλου αποδεικτικά στοιχεία” ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Brian King, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Kαπνίσματος και Yγείας του C.D.C.

Προς το παρόν, ούτε ο C.D.C., η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ούτε η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εγκρίνει ή έχουν συστήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, η άνοδος των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει προκαλέσει αμφισβητούμενη συζήτηση μεταξύ αξιωματούχων και υποστηρικτών της δημόσιας υγείας.

Όμως, ενώ το ποσοστό των Αμερικανών που καπνίζουν συνεχίζει να μειώνεται – σε 15,1% το 2015 – η πτώση έχει μείνει στάσιμη ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν σε σχέση με τους ενήλικες εν γένει, εν μέρει επειδή λόγω των πρόωρων θανάτων, λιγότεροι καπνιστές επιβιώνουν μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες. Το 1965, όταν ο οργανισμός C.D.C. άρχισε να παρακολουθεί τα ποσοστά καπνίσματος, το 18,3% των ηλικιωμένων ήταν καπνιστές. Χρειάστηκαν 20 και πλέον έτη για να μειωθεί το ποσοστό κάτω από 15 τοις εκατό.

Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει ανέβει, αναπηδώντας μεταξύ στο 8 και 9 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια ηλικιωμένων καπνιστών που πιθανώς γνωρίζουν και θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν το έχουν κάνει.

Μπορεί η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο να βελτιώσει την υγεία τους, ακόμα και αν δεν απαλλαχθούν εντελώς από τη νικοτίνη;

“Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από τα κανονικά τσιγάρα”, δήλωσε ο Δρ Steven Schroeder, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Ηγεσίας για την Παύση του Καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο και είναι συν-συγγραφέας ενός πρόσφατου άρθρου του JAMA που αναθεωρεί τις εξελίξεις στον έλεγχο του καπνού.

Ορισμένες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν τουλάχιστον κατά δύο τρίτα μείωση των κινδύνων για την υγεία, σε σύγκριση με το κάπνισμα.

Η νικοτίνη, επεσήμανε ο δρ Schroeder, δεν είναι ο κύριος ένοχος στον μακρύ κατάλογο των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Είναι μεν το εθιστικό συστατικό που κρατά αγκιστρωμένους τους καπνιστές, αλλά οι χιλιάδες άλλων χημικών ουσιών στα καύσιμα τσιγάρα, μεταξύ των οποίων και τα 70 γνωστά ως καρκινογόνα, δημιουργούν τις περισσότερες βλάβες.

“Εάν θα μπορούσατε να λάβετε νικοτίνη σε ασφαλέστερη μορφή, όπως ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA, ακόμα και για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα είστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση”, δήλωσε ο David Abrams, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που ερευνά τη νικοτίνη και το κάπνισμα.

Αυτό το επιχείρημα, γνωστό ως μείωση βλαβών, αναγνωρίζει βέβαια πως η καλύτερη πορεία για τους πιο ηλικιωμένους καπνιστές είναι να σταματήσουν και τα συμβατικά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – ειδικά εφόσον παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τελευταίων για τους χρήστες και για όσους εισπνέουν τον ατμό παθητικά.

Αλλά οι σύμμαχοι της μείωσης της βλάβης, όπως ο Δρ Abrams, υποστηρίζουν ότι δεδομένης της δυσκολίας για πλήρη διακοπή, το άτμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική εναλλακτική λύση. “οποιοσδήποτε καπνιστής, ιδιαίτερα ένας πιο ηλικιωμένος, που δε σκέφτεται να κάνει τη μετάβαση, κακομεταχειρίζεται ο ίδιος τον εαυτό του” δήλωσε.

Η κα Cox δε σκεφτόταν στην πραγματικότητα την αλλαγή. Είχε αγαπήσει το κάπνισμα από τότε που ήταν έφηβη και έπαιρνε κρυφά τα Marlboro, και παρόλο που είχε αποκτήσει βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δε προσπαθούσε να κόψει το τσιγάρο.

Αλλά είχε σχεδιάσει να επισκεφτεί τα παιδιά της που δεν καπνίζουν στην Αλάσκα το 2013 και η σκέψη του άγριου ψύχους όσο θα στεκόταν έξω από το σπίτι τους για να καπνίσει της φάνηκε κάθε άλλο παρά δελεαστική. Η κα Cox έκανε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο, δοκίμασε διάφορες γεύσεις στο Mountain Oak και αγόρασε ένα κιτ εκκίνησης.

“Δεν σταματάω το κάπνισμα, απλά δοκιμάζω αυτό το νεοφερμένο πράγμα” έλεγε στον εαυτό της. “Τρεις ημέρες αργότερα, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο μέσα σε αυτό το διάστημα. Σκέφτηκα πως αυτό λειτουργεί μια χαρά. Η διακοπή υποτίθεται πως δεν είναι τόσο εύκολη”

Συνήθως, δεν είναι. Αν και οι πιο ηλικιωμένοι καπνιστές δνε φαίνεται να δυσκολεύονται περισσότερο από τους άλλους, η διακοπή του καπνίσματος “μαχαίρι”, λειτουργεί σπάνια.

Όσοι επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας τους με τη χρήση προϊόντων αντικατάστασης νικοτίνης που έχουν εγκριθεί από τον F.D.A. ή με συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το Chantix και αναζητώντας υποστήριξη από συμβούλους διακοπής του καπνίσματος ή τηλεφωνικές γραμμές διακοπής από το κάπνισμα, όπως 1-800-NOBUTTS.

“Γνωρίζουμε τι λειτουργεί”, δήλωσε ο Δρ King του οργανισμού C.D.C. “Έχουμε 50 χρόνια επιστήμης που δείχνει τι είναι αυτό που λειτουργεί.” Ωστόσο, οι καπνιστές κάνουν κατά μέσο όρο 15 προσπάθειες πριν γίνουν πρώην καπνιστές.

Ο φόβος ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να προσπαθούν να απαλλαγούν από τη νικοτίνη και αντί αυτού θα ατμίζουν, είναι ένας λόγος για τον C.D.C. και για τις περισσότερες ομάδες δημόσιας υγείας για τον οποίο δεν καλοδέχονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην πραγματικότητα, ο C.D.C. αναφέρει ότι οι περισσότεροι καπνιστές δεν αλλάζουν εξ ολοκλήρου. Γίνονται “διπλοί χρήστες” που συνεχίζουν να καπνίζουν ενώ ατμίζουν. Επειδή ακόμη και μερικά συμβατικά τσιγάρα αυξάνουν καθημερινά τους κινδύνους θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου, “θα υπάρχει ακόμα μια αρνητική επίδραση στην υγεία”, δήλωσε ο Δρ King.

Περαιτέρω, ο C.D.C. έχει μια ευρεία θεώρηση για το τι βελτιώνει τη δημόσια υγεία και ανησυχεί για την αυξανόμενη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφήβους (αν και το συμβατικό κάπνισμα έχει μειωθεί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα), ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Υπάρχει η υποψία εδώ και καιρό πως οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες επίσης παίζουν ρόλο στη διαμάχη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς στα εδάφη της βιομηχανίας βρίσκονται πλέον εκατοντάδες μικρές εταιρείες ατμιστικών προϊόντων.

Ο F.D.A. είχε προγραμματίσει να βάλει σε πλαίσιο ρύθμισης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τον προσεχή Αύγουστο, προκαλώντας κατακραυγή μιας και οι μικροί κατασκευαστές που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα υψηλά έξοδα υποβολής αίτησης για έγκριση, απλώς θα κλείσουν, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στη Philip Morris.

Από τότε, ο οργανισμός έχει αναβάλλει τη θέσπιση του κανονισμού για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για το 2022. “Μια καθυστέρηση εκτέλεσης”, δήλωσε ο Gregory Conley της Αμερικανικής Ένωσης Ατμιστών. Προς το παρόν, ο κλάδος δεν μπορεί να διαφημίσει τα προϊόντα που είναι πιο ασφαλή από τα τσιγάρα ή ακόμα και ως μη περιέχοντα καπνό.

Η βιομηχανία δεν έχει στοχεύσει ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους καπνιστές, δήλωσε ο κ. Conley, ενδεχομένως βλέποντας τους να είναι συγκεκριμένοι στις αγοραστικές τους συνήθειες, και μη πρόθυμους να περάσουν χρόνο σε καταστήματα δοκιμάζοντας συσκευές και υγρά αναπλήρωσης, για να βρουν ένα ικανοποιητικό υποκατάστατο των τσιγάρων (και ένα φθηνότερο, μετά την αγορά του αρχικού εξοπλισμού).

Ωστόσο οι ηλικιωμένοι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να διακόψουν το κάπνισμα. Όχι μόνο μπορούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο της ζωής τους, αλλά μπορούν να αποτρέψουν πολλές από τις εξουθενωτικές επιδράσεις των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων χρόνιων διαταραχών. Οι μη καπνιστές ανταποκρίνονται καλύτερα στις χειρουργικές επεμβάσεις και στις χημειοθεραπείες, σημειώνει ο δρ Schroder, και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά κάποιο από αυτά ή και τα δύο.

Η κα Cox δεν αισθανόταν άρρωστη, αν εξαιρέσουμε το βήχα, όταν στράφηκε στο άτμισμα και διέκοψε χωρίς προηγούμενη πρόθεση το κάπνισμα. Αλλά μετά άρχισε να αισθάνεται καλύτερα.

“Μπορούσα να αναπνεύσω πιο εύκολα”, δήλωσε, “Δεν έβηχα πια. Μπορούσα να κοιμηθώ περισσότερο. Έγινα πιο ευτυχισμένη”

Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/12/08/health/smokers-vaping-ecigarettes-elderly.html