Κορυφαία γιατρός ζητά ολική απαγόρευση στα τσιγάρα και μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η Dr Hefler δήλωσε “είναι αδιανόητο, οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν που σκοτώνει ως και τα δυο- τρίτα των μακροχρόνιων χρηστών του να παραμένει νόμιμο”.

“ακόμη και να υπήρχε η πολιτική βούληση για την απαγόρευση των πωλήσεων, μέχρι πρόσφατα, κανένα προϊόν δεν μπορούσε να αποδώσει αποτελεσματικά την παροχή νικοτίνης όσο ο καύσιμος καπνός με ουσιαστικά λιγότερες βλάβες, καθιστώντας την απαγόρευση πωλήσεων μη βιώσιμη επιλογή λόγω του κινδύνου δημιουργίας μιας μαύρης αγοράς.”

Η προτροπή της Dr Hefler έρχεται μετά τα ευρήματα μιας νέας μελέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασε τις συνέπειες στην υγεία μιας μετακίνησης μεγάλης κλίμακας από τον καπνό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με προβλέψεις από ερευνητές για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, έως και 6,6 εκατομμύρια καπνιστές θα μπορούσαν να ζήσουν συνολικά 86,7 εκατομμύρια χρόνια περισσότερο, αν υπήρχαν πολιτικές που τους ενθάρρυναν να αλλάξουν τα τσιγάρα τους με ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ακόμη και στη χειρότερη πιθανή περίπτωση, όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδειχθούν πιο επιβλαβή από ότι πιστεύεται σήμερα, οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ακόμα κι έτσι, θα αποφευχθούν 1,6 εκατομμύριο πρόωροι θάνατοι, με 20,8 εκατομμύρια λιγότερα χρόνια ζωής να χάνονται.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμού θερμαίνουν ένα υγρό νικοτίνης μέσα σε ένα αεροζόλ που στη συνέχεια εισπνέεται από τον χρήστη.

Η χρήση των προϊόντων που βασίζονται στη νικοτίνη είναι προς το παρόν παράνομη στην Αυστραλία, καθώς κατατάσσεται ως δηλητήριο από τη Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών.

Η συζήτηση σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει διαμοιράσει τα μέλη τη κοινότητας της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια, με μια ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική έρευνα που εξετάζει εάν οι συσκευές πρέπει να νομιμοποιηθούν στην Αυστραλία.

Οι ακτιβιστές ελέγχου του καπνού θέλουν να αφήσουν το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ως έχει, εμποδίζοντας τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αυστραλία.

Ωστόσο, η Dr Hefler, που ήταν ερευνήτρια στη μελέτη, δήλωσε ότι ο καύσιμος καπνός είναι μακράν το πιο επιβλαβές τέλος στο φάσμα των προϊόντων νικοτίνης.

“τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα πιο πρόσφατα προϊόντα θέρμανσης καπνού, μιμούνται πιο πιστά τον καύσιμο καπνό και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να τον εκτοπίσουν” δήλωσε.

“ενώ δεν είναι τελείως αβλαβή, είναι σχεδόν σίγουρα λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα για τους επί του παρόντος καπνιστές”

Σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων τσιγάρων, η Dr Hefler συνιστά να επιτραπούν στην Αυστραλία τα λιγότερο επιβλαβή προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων με αυστηρούς κανονισμούς ισοδύναμους με αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα τσιγάρα.

Η διεξαγόμενη ανεξάρτητη έρευνα είναι επίσης απαραίτητη για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς η γνώση εξελίσσεται, δήλωσε η Dr Hefler.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο καπνός σκοτώνει μέχρι και τους μισούς χρήστες.

Περισσότερα από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό.

Πηγή: http://www.theage.com.au/victoria/top-doctor-calls-for-total-ban-on-cigarettes-switch-to-ecigarettes-20171002-gysrgt.html