Μέσα από αμφισβήτηση και επιφυλακτικότητα η ελπίδα για το άτμισμα

Άρθρο στη CB News

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο

Το άτμισμα είναι το καυτό θέμα συζήτησης του κύριου άρθρου που επιμελείται ο Tony Dokoupil.

Η Nicole Crumley μεγάλωσε σε μια χώρα συνηθισμένη στον καπνό και δοκίμασε το πρώτο της τσιγάρο όταν ήταν ακόμη στο γυμνάσιο. “Αυτό είναι κάτι που γίνεται στο Νότο όταν κάποιος είναι 13 ετών. Νομίζω πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά εδώ”.

Για τα επόμενα 20 χρόνια, δε μπορούσε να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

“Δοκίμασα την τσίχλα, τα επιθέματα και τις παστίλιες αλλά κανένα από αυτά δεν λειτούργησε” είπε στον Dokoupil

“Αυτό που τελικά λειτούργησε ονομάζεται ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευή ατμού- μια ηλεκτρονική συσκευή που θερμαίνει αυτό που ονομάζεται υγρό αναπληρωσης (e-liquid) που περιέχει νικοτίνη, αλλά παράγει ατμό και όχι καπνό.

“Αμέσως συνειδητοποίησα πως άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα” είπε η Crumley. “Μπορούσα να αναπνεύσω καλύτερα. Δε χρειάζεται πολύ για να ξεκινήσουν οι πνεύμονες να αυτοθεραπεύονται”

Ο Dokoupil ρώτησε: “Νιώσατε ότι υπήρχε αλλαγή στους πνεύμονές σας;”

“’Οντως”, απάντησε. “Δεν έβηχα πια όταν ξυπνούσα το πρωί. Αυτό ήταν σπουδαίο. Νομίζω πως πολλοί καπνιστές ταλαιπωρούνται από αυτό, βήχουν δηλαδή μόλις ξυπνήσουν. Aπαλλάχτηκα από αυτό και δεν μου έχει ξανασυμβεί από τότε”.

Η Crumley ελπίζει τώρα να μοιραστεί αυτό που αισθάνεται και για το οποίο είναι πεπεισμένη, βοηθά να σώζωνται ζωές, ως εθελόντρια για μια ομάδα υποστήριξης που ονομάζεται Αμερικανική Ένωση για την απαλλαγή από τον καπνό στο Τενεσί.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν κερδίσει όχι μόνο τους πρώην καπνιστές, αλλά κερδίζουν στην πραγματικότητα και μια προσεκτική υποστήριξη από ολοένα ανπτυσσόμενο αριθμό ειδικών στον τομέα της υγείας. Τον Ιούνιο, τουλάχιστον η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημείωσε ότι ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων “δεν είναι γνωστές”, είναι “αξιοσημείωτα λιγότερο επιβλαβείς” από το παραδοσιακό κάπνισμα.

Υπάρχουν βέβαια λόγοι για να είναι κανείς ακόμα δύσπιστος: για δεκαετίες οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά επιστημονικά στοιχεία για την πώληση των τσιγάρων και του καπνίσματος πρώτα ως ασφαλή επιλογή και στη συνέχεια ως ασφαλέστερη.

Ωστόσο, ο Δρ. Scott Gottlieb, Επίτροπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, πιστεύει ότι αυτή η φορά θα μπορούσε πράγματι να είναι διαφορετική. Πέρυσι πρότεινε ένα ιστορικό σχέδιο για να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές των 38 εκατομμυρίων καπνιστών της Αμερικής. Περιλαμβάνει τη μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα τσιγάρα και την ενθάρρυνση των φανατικών καπνιστών να μετατραπούν σε ατμιστές.

Ισχυρίζεται ότι εάν όλοι οι καπνιστές μεταβούν σήμερα σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, η Αμερική θα είναι πιο ασφαλής. “Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουν οι καπνιστές να απομακρυνθούν εντελώς από τον καπνό και εντελώς από τη νικοτίνη” δήλωσε ο Δρ. Gottlieb. “Αλλά για ένα ποσοστό καπνιστών, αν μπορέσουμε να τους μετακινήσουμε σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα, μη καύσιμα προϊόντα, το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος στον ενήλικο πληθυσμό.

“Οπότε, για να είμαστε σαφείς, η νικοτίνη δεν είναι αιτία καρκίνου;” ρώτησε ο Dokoupil.

“Η νικοτίνη δεν είναι. Είναι όλα τα συστατικά από την καύση. Η νικοτίνη δεν είναι μια εντελώς αθώα χημική ένωση – έχει παρενέργειες. Αλλά η αιτία του καρκίνου και των καρκινογόνων ουσιών είναι τα προϊόντα καύσης.”

Με άλλα λόγια, δεν είναι η νικοτίνη αυτή που σε σκοτώνει, είναι ο καπνός. Αλλά ο Gottlieb και άλλοι σπεύδουν να επισημάνουν πως αυτό που μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ενήλικες που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορεί να είναι επίσης δελεαστικό για τους εφήβους.

Ο Dokoupil ρώτησε: “Πώς εξισορροπούνται τα οφέλη για τους ενήλικες καπνιστές με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση από τους εφήβους;”

“Λοιπόν, αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε”, είπε ο Δρ Gottlieb. “Αγκιστρώνεται μια γενιά νέων ανθρώπων από τη νικοτίνη και μερικοί από αυτούς τους νέους θα γίνουν μακροχρόνια χρήστες νικοτίνης και ίσως μακροπρόθεσμα χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων”

Ο Ashley Gould, επικεφαλής διοικητικός υπάλληλος για την Juul, μια εταιρεία με καινοτομία και ταχύτατη ανάπτυξη από την Καλιφόρνια, που έκανε το μοναδικό ηλεκτρονικό τσιγάρο με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Αμερική, και του οποίου οι πρακτικές μάρκετινγκ διερευνούνται από τον FDA – δήλωσε στον Dokoupil: “Θέλω απλώς να είμαι ξεκάθαρος γι’ αυτό: δεν θέλουμε έναν έφηβο να χρησιμοποιεί αυτό το προϊόν.”

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πλέον πιο δημοφιλή στους νέους από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Είναι το Juul ο λόγος;”

“Δεν έχω ιδέα.”

Η συσκευή έχει ένα κομψό σχεδιασμό σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, που συνοδεύεται από πολύχρωμες αμπούλες με νικοτινούχο υγρό, το ίδιο ισχυρές όσο ένα πακέτο τσιγάρα και γλυκές με γεύσεις όπως μέντα, μάνγκο και άλλους φρουτένιους συνδυασμούς.

Ο Dokoupil ρώτησε: “Οπότε, οι άνθρωποι κοιτάζουν το μάρκετινγκ σας και καταλήγουν στο εξής: “Πώς είναι δυνατό να μην ήξεραν ότι αυτό θα ήταν ελκυστικό για τους νέους; “Φωτεινά χρώματα, δροσερές γεύσεις, δροσερά άτομα. Φαίνεται προφανές.”

“Ήταν μια εξαιρετικά βραχύχρονη εκστρατεία και αν μπορούσαμε να το κάνουμε από την αρχή, δεν θα το κάναμε έτσι”, είπε ο Gould.

“Είναι ένα λάθος;”

“Δεν έγινε με τρόπο που μας βοήθησε να επιτύχουμε στην αποστολή μας”.

Αυτή η αποστολή, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Juul James Monsees, είναι να δώσει στους καπνιστές ό,τι τους αρέσει σχετικά με το τελετουργικό του καπνίσματος, χωρίς τους κινδύνους.

Ο Dokoupil ρώτησε: “Όχι πολύ καιρό πριν το ξεκίνημα του φαινομένου Juul, κάνατε μια ομιλία όπου είπατε ότι υπήρχε κάτι όμορφο και θαυμαστό στο τελετουργικό του καπνίσματος. Πιστεύετε ότι στη δημιουργία του Juul, έχετε δημιουργήσει κάτι εξίσου όμορφο και υπέροχο;”

“Ναι, έτσι νομίζω, απάντησε ο Monsees. “Το ακούω αρκετά συχνά. Νομίζω πως ένα από τα πιο θαυμάσια σημεία του σχεδιασμού για τους καταναλωτές είναι, όπως ξέρετε, ότι κατάφεραν επιτέλους να απελευθερωθούν από τα τσιγάρα. Αλλά όπως επίσης γνωρίζετε, χρειάζεται, νομίζω, μια εξίσου όμορφη εμπειρία”.

Αλλά ένα βασικό μέρος αυτής της εμπειρίας απειλείται. Αυτό το καλοκαίρι το Juul ακολούθησε όπως όλα τα αρωματισμένα καπνά την ισχύ της απαγόρευσης στην πατρίδα της εταιρείας, το Σαν Φρανσίσκο. Άλλες πόλεις εξετάζουν τώρα παρόμοιους περιορισμούς, φοβούμενοι ότι οι γεύσεις προσελκύουν τους νέους.

Η Malia Cohen, πρόεδρος του συμβουλίου εποπτών του Σαν Φρανσίσκο, ηγήθηκε της εκστρατείας για την απαγόρευση των αρωματικών καπνών στην πόλη.

“Έλαβα πολλά μηνύματα μίσους γι ‘αυτό”, είπε. “Ο τίτλος ήταν #adultsloveflavorstoo (και στους ενήλικες αρέσουν οι γεύσεις) ή κάτι τέτοιο”, γέλασε. “Και ξέρετε τι; Αυτό που με έφερε εδώ δεν είναι τόσο η ανησυχία για τους ενήλικες αλλά η πραγματική εστίαση στα παιδιά.

“Αυτό που έμαθα, όχι μόνο στη βιομηχανία καπνού αλλά και στη βιομηχανία ζαχαρωδών ποτών, είναι ότι παραποιούνται στοιχεία. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Αν το FDA πρόκειται πραγματικά να το μελετήσει αυτό, θέλω ανεξάρτητη, καθαρή, εμπειρική έρευνα και δεδομένα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη συζήτηση πολιτικής.”

Για την Malia Cohen, αυτός ο αγώνας πολιτικής είναι επίσης προσωπικός. “Οι παππούδες μου πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Και θυμάμαι ότι αφού τελείωσα το κολλέγιο, ζούσα με τη γιαγιά μου και ενώ ήμουν σχεδόν είκοσι χρονών, πήγαινα να της αγοράσω τσιγάρα.

Η Cohen υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες της παλαιάς σχολής, απλά με ένα πρόσωπο σε στυλ Silicon Valley.

Αλλά με μια βόλτα σε ένα κατάστημα ατμιστικών προϊόντων, οπουδήποτε στη χώρα, βλέπει κανείς μια διαφορετική πλευρά της βιομηχανίας. Περίπου το ήμισυ της αγοράς ατμιστικών προϊόντων εξακολουθεί να αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις, που κυρίως ανήκουν και στελεχώνονται από πρώην καπνιστές όπως ο Steve Nair και η σύζυγός του Brandy.

Οι Nairs είναι συνιδιοκτήτες του Mountain Oak Vapors, μιας μικρής αλυσίδας που πωλεί συσκευές ατμού και κατασκευάζει το δικό της υγρό αναπλήρωσης.

“Είναι πολύ καθαρότερο από ένα εργοστάσιο καπνού”, δήλωσε η Brandy.

“Μας κατατάσουν ως προϊόν καπνού, για λόγους ρυθμιστικών κανονισμών”, δήλωσε ο Steve. “Η αλήθεια είναι, πως δεν υπάρχει σύνδεση με τον καπνό με την παραδοσιακή έννοια. Δεν υπάρχει καπνός εδώ”.

Έδειξε στον Dokoupil τη διαδικασία παραγωγής υγρού αναπλήρωσης. Λέει ότι το υγρό που οι περισσότεροι άνθρωποι ατμίζουν είναι ένα μείγμα προπυλενογλυκόλης, γλυκερίνης, νικοτίνης και γεύσεων: “Όλα τα είδη των διαφορετικών γεύσεων από τα φρούτα, μπανάνες, ροδάκινα, μάνγκο, πεπόνια, ανανάδες”.

“Μπορεί να το αγγίξει κανείς;”

“Ναι, ναι, είναι μόνο αρωματα τροφίμων που θα χρησιμοποιούσε κανείς στην αρτοποιία ή στη ζαχαροπλαστική ακόμα και στο σπίτι”.

“Εάν ο FDA καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γεύσεις ωθούν τα παιδιά στο να αρχίζουν να ατμίζουν και θέσουν περιορισμούς ή ακόμα αν τις απαγορεύσουν, τα ράφια που βλέπετε θα αδειάσουν.”

“Αυτό λοιπόν θα σήμαινε την καταστροφή της επιχείρησής μας”, είπε ο Steve. “Βασιζόμαστε στα προϊόντα γεύσεων καθώς η βιομηχανία περιστρέφεται γύρω από αυτά. Δεν θα ήμασταν σε θέση να ανταγωνιστούμε επιτυχώς το τσιγάρο, αν δεν είχαμε αυτές τις γεύσεις.”

Ας λάβουμε υπόψη ότι το πιθανό τέλος της βιομηχανίας ατμιστικών προϊόντων, θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο κάπνισμα. Αλλά οι καθιερωμένες καπνοβιομηχανίες δεν στηρίζονται σε αυτό. Ακόμα και αυτοί βλέπουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα το μέλλον.

Ο Andre Calantzopoulos είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International. Είπε στον Dokoupil ότι φαντάζεται ένα μέλλον στο οποίο η Philip Morris δεν θα πωλεί πλέον τσιγάρα: “Ναι, αυτό θα είναι το μέλλον και όσο γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο”.

Η Philip Morris, η οποία πέρυσι παρήγαγε περίπου 800 δισεκατομμύρια τσιγάρα, είναι επίσης ο κατασκευαστής του IQos, μια νέα συσκευή που η εταιρεία λέει ότι θα μπορούσε να καταστήσει το τσιγάρο, παρωχημένο.

Ο Dokoupil ρώτησε: “Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι εάν κάποιος καπνίζει το IQos, είναι λιγότερο πιθανό να υποστεί κάποια ασθένεια των πνευμόνων;”

“Ναι, μπορώ να το πω.”

“Λιγότερο πιθανό να πάθετε καρκίνο; Καρδιακές παθήσεις;”

“Ναι, όλες τις ασθένειες.”

Το IQos θερμαίνει πραγματικά φύλλα καπνού που παράγουν ένα αεροζόλ που όπως στηρίζει η Philip Morris International είναι λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό. Η εταιρεία ζήτησε από τον FDA την άδεια να το πουλήσει στις Η.Π.Α.

Ο Dokoupil ρώτησε τον Calantzopoulos, “Πώς, μετά από τόσα χρόνια αναγνωρισμένης εξαπάτησης εκ μέρους της καπνοβιομηχανίας, θα πείσετε όχι μόνο τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και το κοινό, να σας εμπιστευτεί αυτή τη φορά όταν λέτε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καλύτερα;”

“Κοιτάξτε, είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ότι δεν μπορεί να πιστέψει τη Philip Morris σήμερα, επειδή δεν μπορούσε να την πιστέψει χτες, και τα λοιπά… Αλλά νομίζουμε ότι οποιοσδήποτε καπνιστής θα μετέβαινε από τα τσιγάρα σε αυτό; Όχι. Ο κόσμος αλλάζει”

O FDA εξακολουθεί να εξετάζει το IQos και να υπολογίζει πώς να ρυθμίσει ολόκληρο το σύνολο των προϊόντων χωρίς καπνό, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Άνθρωποι όπως η Nicole Crumley, όμως, δεν περιμένουν. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον πατέρα της – έναν καπνιστή εδώ και 40 χρόνια – να δοκιμάσει το άτμισμα (δεν είναι για μένα, λέει εκείνος γελώντας), ενώ αυτή απολαμβάνει όπως λέει τα οφέλη μιας ζωής απαλλαγμένης από τον καπνό.

Η Crumley είπε: “Εύχομαι να μην είχα ποτέ αρχίσει το κάπνισμα”

Ο Dokoupil ρώτησε: “Πώς είναι η υγεία σου;”

“Η υγεία μου βελτιώθηκε. Τον προηγούμενο μήνα πήγα στο Κολοράντο. Και, όπως ξέρετε, το υψόμετρο είναι λίγο διαφορετικό εκεί πάνω. Έκανα πεζοπορία και δεν λαχάνιασα. Και είπα, φίλε μου, σε καμία περίπτωση δε θα το έκανα αυτό πριν.”

Πηγή: https://www.cbsnews.com/news/vaping-clearing-the-air-on-the-benefits-and-risks-of-e-cigarettes/