Νέα προϊόντα καπνού

Πολλοί διατύπωσαν την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η μη καύση αλλά θέρμανση του καπνού θα λειτουργούσε ως αλεξίσφαιρο στις βλαπτικές συνέπειες του καπνού.

Το Ηλεκτρονικό τσιγάρο επί 13 χρόνια τώρα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες έρευνες για αυτό και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ακλόνητο και διαρκές:

Το κάπνισμα ζημιώνει τη δημόσια υγεία. Το Ηλεκτρονικό τσιγάρο αντικαθιστά το κάπνισμα με ατμό και δεν επιφέρει βλάβες/ασθένειες/θάνατο στους χρήστες του. Επομένως ΩΦΕΛΕΙ τη δημόσια υγεία.

Τα νέα προϊόντα καπνού είναι πρωτοεμφανιζόμενα και “δεν υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμες έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία των χρηστών”.

Επομένως, “εφαρμόζοντας την πρόνοια του νόμου, θα πρέπει, μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα” (σε καμιά 15αριά χρόνια) “να αντιμετωπίζονται ως καπνικά προϊόντα λόγω της φύσης τους -καπνός που θερμαίνεται- ” με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σας παραθέτουμε μία δημοσίευση στη Daily Mail έρευνας που θέτει κάποια σοβαρά ερωτηματικά.

Τι είναι τα τσιγάρα που χρησιμοποιούν θερμότητα και όχι καύση;

Τα τσιγάρα που χρησιμοποιούν θερμότητα και όχι καύση δημιουργήθηκαν αρχικά από το γίγαντα της καπνοβιομηχανίας Philip Morris International.

Ήταν πίσω από μια συσκευή χωρίς καπνό γνωστή ως IQOS, που λέγεται ότι περιέχει 90 τοις εκατό λιγότερες τοξίνες από τις συνηθισμένες

Διαφορετικά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιείται με μίνι ράβδους καπνού, με τη μορφή Marlboro Heat Sticks ή άλλων σε αντίθεση με ένα νικοτινούχο υγρό αναπλήρωσης.

Στη συνέχεια αυτές οι ράβδοι τοποθετούνται στη συσκευή πριν θερμανθούν, πράγμα που οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές επειδή δεν καίγεται ο καπνός.

Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καινοτόμος συσκευή δεν θα είναι ποτέ ασφαλέστερη από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και δεν φαίνεται να είναι μια ασφαλής επιλογή.

Τα τσιγάρα χωρίς καπνό περιέχουν περισσότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες από ότι νομίζαμε στην αρχή παρόλο που οι γίγαντες των καπνοβιομηχανιών ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλέστερα. Η Philip Morris εμπορεύεται τη συσκευή θέρμανσης IQOS ως πολύ πιο ασφαλής για τους ενήλικες. Έχει από καιρό αναφερθεί ότι απελευθερώνει 90% λιγότερες τοξίνες από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι εξακολουθεί να περιέχει το 84% της νικοτίνης που βρίσκεται στα τσιγάρα.

Ανακαλύφθηκε επίσης ότι περιέχει περισσότερα χημικά που συνδέονται στενά με τον καρκίνο.

Τα τσιγάρα που θερμαίνουν τον καπνό σε αντίθεση με την καύση του, έχουν προσφερθεί ως ο ασφαλέστερος τρόπος καπνίσματος τα τελευταία χρόνια.

Αλλά νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι η θεωρία είναι αναληθής, ανακαλύπτοντας πως αυτά τα προϊόντα «χωρίς καπνό» μπορεί να περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο από ότι πιστεύεται.

Ο γίγαντας της καπνοβιομηχανίας Philip Morris εμπορεύεται τη συσκευή IQOS, στην οποία τοποθετούνται ράβδοι καπνού για να θερμανθούν, ως σύστημα που περιέχει 90 τοις εκατό λιγότερες τοξίνες.

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περιέχει κάποιες χημικές ουσίες που συνδέονται στενά με τον καρκίνο σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό, τι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Αυτά περιλαμβάνουν μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ανέφεραν επιστήμονες.

Ενώ ο καπνός σε αυτή τη συσκευή εξακολουθεί να έχει το 84 τοις εκατό της νικοτίνης που βρίσκεται στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Ελβετοί ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη πρόσθεσαν ότι «δεν υπάρχει ασφαλές ελάχιστο όριο» για ορισμένες από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Με βάση τα ευρήματα, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να εμπίπτουν στις ίδιες απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους όπως και στα συμβατικά τσιγάρα. Αυτό θα εμποδίσει τους παρευρισκόμενους στο χώρο να αναπνεύσουν τον καπνό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Reto Auer, του Πανεπιστημίου της Βέρνης, δήλωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα τσιγάρα που καπνίζονται με θέρμανση και όχι καύση και η χρήση τους θα πρέπει στο μεταξύ να περιοριστεί.

Είπε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να μάθουμε σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των καπνιστών».

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν οι χημικές ενώσεις και η νικοτίνη στον καπνό από τα τσιγάρα Lucky Strike Blue Light. Αυτό συγκρίθηκε με εκείνο του περιεχομένου της συσκευής IQOS που ήταν γεμάτο με ράβδους καπνού Marlboro .

Έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν στους χρήστες τη γεύση του καπνού χωρίς τον καπνό ή τη στάχτη που έρχεται με πιο συμβατικές μεθόδους – εξαλείφοντας ένα μεγάλο κομμάτι τοξινών που εισπνέουν οι παραδοσιακοί καπνιστές.

Αναπτύχθηκε μια συσκευή καπνίσματος για να περικλείει αναθυμιάσεις και από τις δύο μεθόδους χρήσης καπνού, σύμφωνα με τη μελέτη της JAMA Internal Medicine.

Ο Δρ Auer πρόσθεσε: «Επιβλαβείς χημικές ουσίες υπήρχαν στον καπνό IQOS, αν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, κατά μέσο όρο.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουμε εάν τα IQOS είναι ασφαλέστερα για τους χρήστες ή τους παρευρισκόμενους στο χώρο που χρησιμοποιούνται»

Ο Δρ Μίτσελ Κάτζ, αναπληρωτής εκδότης του περιοδικού που δημοσιεύθηκε η μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά.

Είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα προϊόντα καπνού με θερμότητα –όχι καύση απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες οπότε η χρήση αυτών των προϊόντων σε δημόσιο χώρο μπορεί να βλάψει την υγεία τόσο του χρήστη όσο και εκείνων που βρίσκονται γύρω από τον χρήστη.

Ένας εκπρόσωπος της Philip Morris International δήλωσε: «καλοδεχόμαστε την ανεξάρτητη έρευνα για τα προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό. Ωστόσο, μας αφήνουν έκπληκτους μερικές από τις μεθοδολογίες και τα συμπεράσματα της μελέτης.Η παρουσία κάποιων επιβλαβών ενώσεων παρουσιάζεται ως κάτι νέο, ενώ δεν είναι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα επίπεδα τέτοιων ενώσεων μειώνονται δραστικά σε σύγκριση με τα επίπεδα που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων»

«Μπορεί φυσικά να υπάρχουν διαφωνίες στην επιστήμη. Είμαστε ανοιχτοί για να συζητήσουμε τις διαφορές και πιστεύουμε ότι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τη σύγκριση των μεθοδολογιών και τη συζήτηση των αποτελεσμάτων ».

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4551908/Heat-not-burn-cigs-contain-cancer-causing-chemicals.html