Nicholas Jones, Νέα Ζηλανδία. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα νομιμοποιηθεί.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα νομιμοποιηθούν, με τo ενδιαφέρον των εμπειρογνωμόνων να επικεντρώνεται στο πώς θα είναι ευρέως διαθέσιμα και αν τα παιδιά θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τη νομιμοποίηση της πώλησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη. Τα προϊόντα θα πωλούνται νόμιμα κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Η αλλαγή είναι μια μεγάλη νίκη για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων – τα προϊόντα τους δεν θα είναι σε απλή συσκευασία, ούτε θα ισχύει η βαριά φορολογία που εφαρμόζεται στον κανονικό καπνό.

Η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Nicky Wagner, δήλωσε πως η αλλαγή ήρθε παρά το γεγονός ότι επιστημονικές αποδείξεις για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση.

Αν και τονίζοντας την προσέγγιση «χαμηλού κινδύνου» εξαιτίας αυτής της έλλειψης ασφάλειας, η Wagner ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο να δοκιμάσουν να ατμίσουν.

«Έχω δοκιμάσει να ατμίσω. Αλλά δεν είμαι καλή σε αυτό αλλά δεν είμαι και καπνίστρια. Προτείνω σε οποιονδήποτε καπνίζει εδώ, να δοκιμάσει και αυτός το άτμισμα.»

«Σε όλο τον κόσμο δεν έχουμε σαφή έρευνα για το θέμα αυτό. Αλλά αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι είναι περίπου 95 τοις εκατό λιγότερο επιβλαβές από τα τσιγάρα»

Οι νέοι κανόνες για όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης, είτε περιέχουν νικοτίνη είτε όχι, περιλαμβάνει περιορισμό των πωλήσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών, απαγορεύει το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, και βάζει περιορισμούς στη διαφήμιση.

Ευρύτερες διαφημίσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε διαφημιστικές πινακίδες, δεν θα επιτρέπονται, αλλά οι πωλητές λιανικής θα είναι σε θέση να παρουσιάζουν τα προϊόντα στο σημείο πώλησης.

Η διαφήμιση στα σημεία πώλησης επικέντρωσε το ενδιαφέρον, είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Otago και συν διευθύντρια της Aspire 2025, Janet Hoek – μια έρευνα που εστιάζει στην υποστήριξη του στόχου της κυβέρνησης, η Νέα Ζηλανδία να απελευθερωθεί από το κάπνισμα μέχρι το 2025.

«Οι καπνιστές δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που θα δουν αυτές τις παρουσιάσεις και δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για το πώς οι περιορισμοί των διαφημίσεων θα εξασφαλίσουν πώς τα παιδιά θα προστατεύονται από το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στο εξωτερικό, παραδείγματα που προτείνονται στο μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χρησιμοποιούν προκλητικά θέματα πιθανόν για να προσελκύσουν τους νέους ανθρώπους, δήλωσε η Ηoek προσθέτοντας ότι οι ερευνητές από το πανεπιστήμιό της και το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ που είχαν υποβληθεί στο ερώτημα αν το υπάρχον καθεστώς είναι να αλλάξει, τότε οι πωλήσεις θα πρέπει να περιορίζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα ατμίσματος και στα φαρμακεία».

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Marewa Glover, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Massey, δήλωσε πως η απαγόρευση του ατμίσματος όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα θα δημιουργήσει «ατυχή σύγχυση» ότι και τα δύο είναι εξίσου επιβλαβή, όταν το άτμισμα είναι ασφαλέστερο.

Η Wagner είπε ότι η Κυβέρνηση εξέτασε την υποβολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τον καπνό και στα ατμιστικά προϊόντα, αλλά αποφάσισε να μην το εφαρμόσει.

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό όταν ένας καπνιστής πάει σε ένα κατάστημα να δει τα τσιγάρα σε πολύ υψηλές τιμές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πολύ φθηνότερα»

Δεν εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες καπνού είναι πίσω από πολλά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου: «Νομίζω ότι το σημαντικό που θέλουμε είναι τα αποτελέσματα για την υγεία. Το ποιος τα πουλάει … δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό»

Ενώ πολλά μαγαζιά πωλούν ελεύθερα νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά, κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Κανείς έμπορος λιανικής δεν έχει εκδιωχθεί για τις πωλήσεις.

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου εισπνέουν τη νικοτίνη του ατμού με τον τρόπο που οι καπνιστές εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου.

Η Wagner ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού καθεστώτος που μπορεί να αξιολογήσει και να εγκρίνει τα προϊόντα που πωλούνται ως λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κάπνισμα.

Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν τσιγάρα θερμότητας και όχι καύσης και ατμοποιητές.

Επί του παρόντος, τα νέα προϊόντα είναι πιθανό να απαγορεύονται από το Smoke-Free Environments Act. Το νέο καθεστώς θα μπορούσε να τα δει να ρυθμίζονται ως καταναλωτικά προϊόντα.

Στην Αγγλία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η κύρια μορφή βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος, που χρησιμοποιείται από το 35% των καπνιστών που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν τον κίνδυνο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρέχει μια «πύλη» στο κάπνισμα για τους νέους.

Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ελέγχει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο συν-επικεφαλής του κόμματος των Μαορί, Marama Fox, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο επιδότησης του ατμίσματος ως εργαλείο για να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

Σήμερα, η Wagner είπε πως αν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο πάρει έγκριση ως φάρμακο διακοπής καπνίσματος στο πλαίσιο του νόμου Φαρμάκων, η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει την επιδότηση αυτή.

Περίπου 546,000 Νεοζηλανδοί καπνίζουν καθημερινά. Το 15% του ενήλικου πληθυσμού. Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 13 άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα – περίπου 5.000 το χρόνο.

Οι μισοί από τους καπνιστές πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα και κατά μέσο όρο οι θάνατοί τους θα είναι 14 χρόνια νωρίτερα από ότι αν δεν κάπνιζαν.

Πηγή: http://m.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=11827700