Ο εφευρέτης των επιθεμάτων νικοτίνης αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του FDA καθώς η διοίκηση του οργανισμού βάζει στο στόχαστρο το Juul

Άρθρο της εφημερίδας The Chronicle

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε στην εταιρεία του Juul ένα τελεσίγραφο: να αποδείξει μέσα σε 60 μέρες ότι μπορεί να κρατήσει τα προϊόντα της μακριά από τους ανήλικους, αλλιώς να κατεβάσει τα προϊόντα της από τα ράφια και να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, ο Jed Rose, διευθυντής του Κέντρου του πανεπιστημίου Duke για την Παύση του Καπνίσματος και καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικής επιστήμης, είναι επιφυλακτικός προς τους ισχυρισμούς του FDA πως το Juul χρησιμοποιεί αρωματισμένη νικοτίνη για να προσελκύσει εφήβους πελάτες.

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις στον τομέα της διακοπής του καπνίσματος” είπε ο Rose. “Αυτή τη στιγμή, πάνω από 500.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Το κάπνισμα μάς φορτώνει ένα εντελώς απαράδεκτο βάρος θανάτου και ασθενειών.”

Ο Rose, ο οποίος έχει μελετήσει τη νικοτίνη από το 1979, βοήθησε να επινοηθούν προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, όπως τα επιθέματα νικοτίνης και το συνταγογραφούμενο φάρμακο Chantix. Οι καπνιστές δεν θέλουν απλώς τη νικοτίνη – επιζητούν επίσης τη σωματική κίνηση του καπνίσματος ενός τσιγάρου, είπε ο Rose.

“Έχουμε κάνει μελέτες όπου έχουμε χορηγήσει ενδοφλεβίως στους καπνιστές την ίδια δόση νικοτίνης που θα πάρουν από ένα τσιγάρο και διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ικανοποιεί την επιθυμία τους”, είπε ο Rose. “Από την άλλη πλευρά, αν καπνίσουν ένα τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, η επιθυμία τους ανακουφίζεται αρκετά.”

Σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα όπως η τσίχλα και τα επιθέματα νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντικαθιστούν τη φυσική συμπεριφορά του καπνίσματος και παραδίδουν νικοτίνη με τρόπο που είναι γνωστό στους καπνιστές.

Ο Rose είπε ότι το Κέντρο του πανεπιστημίου Duke για την Παύση του Καπνίσματος κάνει δοκιμή στο Juul και ότι υπάρχει “καλός λόγος να πιστέψουμε” ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Παρόλο που ο FDA ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισάγουν τους ανηλίκους στη νικοτίνη, ο Rose δήλωσε ότι αξίζει το ρίσκο.

“Η “επιδημία” ανησυχίας για τον εθισμό της νεολαίας είναι ιδιαίτερα υπερβολική” λέει ο Rose. “Αυτό δεν είναι καλό, αλλά πρέπει να σταθμιστεί έναντι των 500.000 αποτρέψιμων θανάτων που μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα”.

Ο Rose διαφώνησε με την ιδέα ότι ο εθισμός των νέων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κάτι που κυριαρχεί, αλλά οι σπουδαστές του Duke φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Από τους 50 φοιτητές που μίλησε η Chronicle στο Κέντρο Brodhead, μόνο έξι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν Juul. Αλλά και οι 50 δήλωσαν ότι έχουν στενούς φίλους που τα χρησιμοποιούν, και 48 άτομα δήλωσαν ότι γνώριζαν κάποιον που θεωρούσαν ότι ήταν εθισμένος.

“Ο αντίκτυπος στους νέους είναι σαφής” δήλωσε ο τελειόφοιτος Ankit Rastogi.

“Οι άνθρωποι χρησιμοποιύν το Juul στις βιβλιοθήκες, μέσα στα κτίρια, ανάμεσα στα μαθήματα-μερικές φορές κυριολεκτικά μέσα στην τάξη”, δήλωσε ο Ραστόγκι. “Νομίζω ότι το Juul είναι κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική λύση στα τσιγάρα. Η εταιρεία σίγουρα στοχεύει σε ένα εξειδικευμένο κοινό.”

Σύμφωνα με τον δευτεροετή φοιτητή Hannah Park, η πίεση για κοινωνικότητα μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που το Juul είναι τόσο διαδεδομένο στην πανεπιστημιούπολη.

“Στα πάρτι, η χρήση του Juul είναι αναπόφευκτη”, δήλωσε ο Park. “Είναι σαν να πίνει κανείς νερό”.

Οι σπουδαστές ανέφεραν επίσης την ελκυστική εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

“Τα Juul διατίθενται στο εμπόριο με τους ίδιους ελκυστικούς τρόπους όπως τα τσιγάρα στη δεκαετία του ’70 και του ’80”, δήλωσε ο πρωτοετής Jessie Xu. “Με έναν τρόπο, τα Juul είναι σαν τα προϊόντα της Apple: cool, μοντέρνα και πολύ απλά”.

“Προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος, συνιστάται οι άνθρωποι να απέχουν από την κατανάλωση ουσιών εν γένει”, έγραψε ο Mallen σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη The Chronicle. “Αν όμως κάποιος επιλέξει να καταναλώσει αλκοόλ ή να ατμίσει κτλ, θέλουμε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις εφόσον οι τωρινές τους επιλογές μπορεί να τους επηρεάσουν στο μέλλον.”

Ο Rose διευκρίνισε ότι, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους -περιλαμβανομένου όχι μόνο του προφανή κινδύνου εθισμού, αλλά και των άγνωστων επιδράσεων της νικοτίνης στους εγκεφάλους των εφήβων και των άγνωστων ποσοτήτων ιχνών χημικών ενώσεων που συνδέονται με τον καρκίνο. Παρόλα αυτά, ο Rose υποστήριξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με το χαρτί και τον καπνό.

“Τελικά, αν πρόκειται να κάνεις κάτι, κάνε αυτό που είναι λιγότερο επιβλαβές”, είπε ο Rose. “ Αυτό κάνουμε και με πράγματα όπως το ασφαλές σεξ, την αλλαγή με καθαρές βελόνες στους χρήστες ηρωίνης, οπότε το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για το κάπνισμα τσιγάρων – το οποίο σκοτώνει περισσότερα από όλα τα παραπάνω μαζί”.

Όσον αφορά την πιθανότητα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αποτελούν πύλη για το κάπνισμα, ο Rose ήταν επιφυλακτικός.

“Αν μη τι άλλο, οι περιορισμοί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να δοκιμάσουν καύσιμα τσιγάρα”, δήλωσε ο Rose.

Πηγή: https://www.dukechronicle.com/article/2018/10/inventor-of-nicotine-patches-questions-fdas-juul-claims