Ο πόλεμος της βρετανικής κυβέρνησης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τελειώσει

Οι τακτικές απαγόρευσης ατμιστικών προϊόντων στο χώρο εργασίας ή στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να σταματήσουν, σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να «μεγιστοποιηθεί η διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων για το κάπνισμα». Το τελευταίο Σχέδιο Ελέγχου Καπνού για την Αγγλία δημοσιεύθηκε το 2011. Έκτοτε, υπήρξε λαϊκή επανάσταση στη δημόσια υγεία.

Το Brexit παρέχει τη δυνατότητα επανεξέτασης της ρύθμισης των «ηλεκτρονικών συστημάτων παροχής νικοτίνης» ως εναλλακτικών λύσεων για τα τσιγάρα, δηλώνει το Υπουργείο Υγείας και δεσμεύεται να ορίσει λογικά σε ποιους χώρους μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, χωρίς να βλάπτεται η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένο να εφαρμόζει την αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για τα προϊόντα καπνού (TPD2), η οποία εξομοιώνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τον καπνό, επιχειρώντας να καταστήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ακριβά και ανεπιθύμητα. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή ελευθέρωση του κανονισμού, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τον καπνό και ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους.

Όπως εξηγήσαμε, η TPD2 ύψωσε ρυθμιστικά εμπόδια στην είσοδο των παραγωγών νικοτινούχων υγρών, έκανε τα υγρά πιο αδύναμα και συνεπώς λιγότερο αποτελεσματικά, σαν βοήθεια για τη διακοπή και έχει δεσμεύσει την αγορά με γραφειοκρατία. Ο λόγος που δεν υπήρξε καταστροφή στην αλυσίδα προμηθειών ατμιστικών προϊόντων είναι ότι ειπώθηκε στον MHRA (Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη) να υποχωρήσει ενώ οι τοπικοί φορείς επιβολής, οι αρμόδιοι για τα εμπορικά πρότυπα, έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από την παρενόχληση των ατμιστών.

Σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αυστραλία, οι πολιτικοί δημιούργησαν μια τεράστια νέα μαύρη αγορά για τα τσιγάρα, ενώ διώκουν τους ατμιστές: μια τέλεια καταιγίδα βλακείας.

Εν τω μεταξύ, η Ουαλία έχει πειραματιστεί με ένα κουμπί πανικού σε δημόσιους χώρους, για χρήση έκτακτης ανάγκης από “ενεργοποιημένους” αντί-ατμιστές. Το κουμπί ενεργοποιεί ένα προ-ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδίδεται μέσω μεγαφώνων, προτρέποντας τον χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου να σταματήσει.

Αντιθέτως, αυτό το νέο σύστημα αποθαρρύνει τους φανατικούς της δημόσιας υγείας που θέλουν να ποινικοποιήσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δηλώνοντας:

4. Καινοτομίες βασισμένες σε υποστηρικτικές αποδείξεις για την υποστήριξη της διακοπής.

Δεσμευόμαστε σε χάραξη πολιτικής βασισμένη σε αποδείξεις, οπότε σκοπεύουμε να:

  • Βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, επιτρέποντας καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο βλάβης
  • Μεγιστοποιήσουμε τη διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων για το κάπνισμα

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για την υγεία του είναι να κόψει το κάπνισμα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι όλο και περισσότερο ξεκάθαρα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο καπνού. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στηρίξει τους καταναλωτές να σταματήσουν το τσιγάρο και να υιοθετήσουν τη χρήση λιγότερο βλαβερών προϊόντων νικοτίνης.»

Πέρυσι, το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών δήλωσε ότι η στρατηγική δημόσιας υγείας για την παρενόχληση των χρηστών ασφαλέστερων εναλλακτικών θα πρέπει πιθανώς να σταματήσει. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πίσω από την επιτάχυνση της διακοπής του καπνίσματος, μια πτώση πολύ μεγαλύτερη από την απαγόρευση του καπνίσματος στις παμπ.

“Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη συναφής δήλωση στήριξης σε επίπεδο κυβερνήσεων για την ενσωμάτωση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου για το κάπνισμα και την έννοια της μείωσης των επιβλαβών συνεπειών του καπνού σε ένα σημαντικό έγγραφο πολιτικής οπουδήποτε στον κόσμο”, γράφει ο Clive Bates, ο πρώην διευθυντής του Action on Smoking and Health.

Πηγή: https://www.theregister.co.uk/2017/07/18/the_ecigs_war_is_over/?mt=1500412326440