Πόσο πιθανό είναι να εκραγεί το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο;

Ο άνδρας, ονόματι Tallmadge D’Elia, πέθανε στο σπίτι του στη Florida όταν η συσκευή του εξερράγη εκτινάσσοντας θραύσματα στο κρανίο του. Λέγεται πως υπέστη εγκαύματα σε περισσότερο από το 80% του σώματός του.

Αλλά πόσο συχνά είναι τέτοιου είδους περιστατικά;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκληθεί εγκαύματα και πυρκαγιές από ηλεκτρονικά τσιγάρα, όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο άνδρας που πέθανε χρησιμοποιούσε ένα συγκεκριμένο είδος στυλό ατμίσματος, γνωστό ως μηχανικό mod, το οποίο δεν είναι και τόσο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μηχανικά mods δεν χρησιμοποιούν εσωτερικά κυκλώματα για να ρυθμίζουν την τάση, ενώ σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έρχονται με περισσότερα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ακόμα όμως και αυτά τα ασφαλέστερα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα ή πυρκαγιές αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο.

Ο Mark Gardiner, επικεφαλής αξιωματούχος για την ασφάλεια των προϊόντων στο Ινστιτούτο Chartered Trading Standards, εξηγεί: “οι λάτρεις του ατμού, μπορεί να πειραματίζονται με διάφορες μπαταρίες και υγρά αναπλήρωσης έτσι ώστε να πετύχουν τη μεγαλύτερη ατμιστική εμπειρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιοι να φτιάχνουν μόνοι τους συστήματα τα οποία μπορεί να παράγουν πολύ υψηλή θερμότητα και στη συνέχεια να εκρήγνυνται.

“Αυτό σημαίνει, πως κάτι μπορεί να πάει στραβά και με ένα μη τροποποιημένο προϊόν, όπως με ένα οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει μπαταρία ιόντων λιθίου. Και αν μια μπαταρία υποστεί βλάβη και εκραγεί τότε προφανώς και υπάρχει επιπλέον κίνδυνος αν βρίσκεται στο στόμα σας.”

Πως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

 • Φυσίγγιο νικοτίνης
 • Θερμαινόμενη αντίσταση
 • Καμπάνα άτμισης
 • Ατμοποιητής
 • Έλεγχος τάσης
 • Επαναφορτιζόμενη μπαταρία
 • Φωτεινή ένδειξη

Ασφαλής χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων

 • Να τα φορτίζετε μόνο με το συμβατό τους φορτιστή
 • Μην τα αφήνετε στη φόρτιση όλο το βράδυ
 • Αν οι μπαταρίες αρχίζουν να θερμαίνονται πρέπει να τις πετάξετε
 • Μην τροποποιείτε τα προϊόντα κάνοντας το οτιδήποτε
 • Μη χρησιμοποιείτε μπαταρίες που έχουν υποστεί βλάβη, παρουσιάζουν διαρροή ή έχουν βραχεί. Απορρίψτε τις καταλλήλως (μέσω τοπικών φορέων για τα απορρίμματα)
 • Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση αποσυνδέστε από το φορτιστή

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι καλούνται σε μικρό αριθμό πυρκαγιών που προκαλούνται από ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουν εκραγεί, συνήθως ως αποτέλεσμα της χρήσης λανθασμένου φορτιστή, υπερβολικής φόρτισης της μπαταρίας ή λανθασμένης αποθήκευσης.

Ο Gary Asquith, διοικητής σταθμού στη υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης του Δυτικού Γιορκσάιρ, λέει: “Δεν είναι τα ίδια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν είναι ασφαλή, αλλά η κακή χρήση των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν.”

Θυμάται την περίπτωση ενός ανθρώπου, του οποίου η εφεδρική μπαταρία ηλεκτρονικού τσιγάρου εξερράγη στην τσέπη του.

“Δημοσιεύσαμε έναCCTV βίντεο ενός άνδρα στο Λιντς, ο οποίος μετέφερε στην τσέπη του μια εφεδρική μπαταρία για το ηλεκτρονικό του τσιγάρο. Ήρθε σε επαφή με ένα νόμισμα και ένα κλειδί, βραχυκύκλωσε και εξερράγη.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Πρέπει να προμηθεύεστε θήκες μεταφοράς και να τοποθετείτε εκεί τις εφεδρικές σας μπαταρίες, αν πρόκειται να τις βάλετε στην τσέπη σας”.

Ο κ. Asquith αναφέρει επίσης ότι έχει κληθεί σε κάποιες πυρκαγιές που οφείλονται στην εσφαλμένη φόρτιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

“Αν αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν περιέχει φορτιστή και στη συνέχεια αγοράζετε ένα φτηνό από το διαδίκτυο, τότε υπάρχει πιθανότητα η μπαταρία ιόντων λιθίου να υπερφορτιστεί και να πιάσει φωτιά”.

Τον Φεβρουάριο, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας κατέθεσε μια έκθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με εννέα εκατομμύρια καπνιστές τσιγάρων.

Η έκθεση ανέφερε: “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που ανατινάζονται μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς που απαιτούν εντατική και παρατεταμένη ιατρική περίθαλψη, ειδικά όταν εκρήγνυνται στα χέρια, τις τσέπες ή τα στόματα των χρηστών.

“Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια, η αιτία είναι αβέβαιη αλλά φαίνεται να σχετίζεται με δυσλειτουργίες των μπαταριών ιόντων λιθίου.”

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέμεναν πολύ ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα που προκαλούν πολλές περισσότερες πυρκαγιές και τραυματισμούς ετησίως.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να διακόψουν αυτή τη συνήθεια.

Ο Δρ Humayun Khan, σύμβουλος εγκαυμάτων και πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Wythenshawe του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι τα περιστατικά εγκαυμάτων ήταν σπάνια.

“Αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις περίπου μία ή δύο φορές το χρόνο, κυρίως από μικρούς τραυματισμούς με μικρές περιοχές εγκαυμάτων.

“Όσες θυμάμαι, σχετίζονται κυρίως με τη διαρροή ή την υπερθέρμανση των μπαταριών παρά με μια έκρηξη. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα επιφανειακά εγκαύματα χωρίς χειρουργική επέμβαση.”

Πηγή: http://www.bbc.com/news/health-44161348