Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αποτελέσουν βασικό όπλο κατά του καπνίσματος

Η έκθεση αναφέρει πως το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από τα κανονικά τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να διατίθενται με ιατρική συνταγή για να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η έκθεση ζητά επίσης από την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα χρήσης τους σε λεωφορεία και τρένα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πύλη προς το κάπνισμα για τους νέους, δήλωσε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Η έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την επιτροπή βουλευτών για την επιστήμη και την τεχνολογία, δήλωσε ότι πολύ συχνά οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραβλέπουν το γεγονός ότι μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Για παράδειγμα, όπως δήλωσε, ήταν “απαράδεκτο” το ότι το ένα τρίτο των 50 μονάδων ψυχικής υγείας του ΕΣΥ στην Αγγλία, είχε απαγόρευση για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις εγκαταστάσεις τους όταν υπήρχε “αμελητέος κίνδυνος για την υγεία” από την παθητική εισπνοή των ατμών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τι άλλο λένε οι βουλευτές;

Στην έκθεση ζητούν:

  • Μεγαλύτερη ελευθερία για τη βιομηχανία να διαφημίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
  • Ηπιότερους κανονισμούς και φόρους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έτσι ώστε να αντανακλώνται τα σχετικά οφέλη για την υγεία
  • Μια ετήσια επισκόπηση των επιπτώσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, καθώς και των προϊόντων θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού
  • Μια συζήτηση σχετικά με το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα γραφεία
  • Παροχή αδειών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ιατρικές συσκευές
  • Μια επανεξέταση των ορίων των δυνατοτήτων αναπλήρωσης και των μεγεθών των δεξαμενών των ατμοποιητών
  • Ένα τέλος στην απαγόρευση του snus που είναι ένα προϊόν καπνού που λαμβάνεται από το στόμα και είναι παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ

Πόσο δημοφιλές έχει γίνει το άτμισμα;

Περίπου 2.9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Εκτιμάται ότι 470.000 άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ως βοήθημα για να σταματήσουν το κάπνισμα και ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν με επιτυχία το κάπνισμα κάθε χρόνο.

Παρόλο που η έκθεση αναγνώρισε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν ήταν ακόμη γνωστές, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα επειδή δεν περιέχουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο Norman Lamb, πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, δήλωσε: “Η τρέχουσα πολιτική και οι κανονισμοί δεν το αντικατοπτρίζουν επαρκώς αυτό και οι επιχειρήσεις, οι πάροχοι μεταφορών και οι δημόσιοι χώροι πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν τα συμβατικά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ένα και το αυτό.

“ Δε συντρέχει λόγος για τη δημόσια υγεία για να γίνεται αυτό” είπε.

“Οι ανησυχίες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πύλη προς το συμβατικό κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των νέων μη καπνιστών, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό όπλο στο οπλοστάσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά του καπνίσματος”.

Ο κ. Lamb είπε ότι αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν ιατρικώς εγκεκριμένα “θα διευκολύνονταν οι γιατροί να συζητήσουν και να τα συστήσουν ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, για να βοηθήσουν αυτούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το τσιγάρο”.

Η συζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η έκθεση είναι η τελευταία από μακροχρόνιες συζητήσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην κοινωνία.

Μια έρευνα στη Σκωτία διαπίστωσε ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν πιθανότατα να καπνίζουν αργότερα τον καπνό.

Και στην Ουαλία, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τους νέους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε τακτική βάση.

Αλλά αλλού, μία δοκιμή έξι μηνών σε μια φυλακή στο Isle του Man έδειξε ότι με το να επιτρέπεται στους τρόφιμους να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έγιναν πιο ήρεμοι και βοηθήθηκαν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αφού η αρχική έρευνα για τα κύτταρα των πνευμόνων στο εργαστήριο πρότεινε ότι ο ατμός μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλής.

Ωστόσο, υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ των ειδικών της δημόσιας υγείας, των ιατρών και των επιστημόνων ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα που περιέχουν καπνό.

Που δεν επιτρέπεται το άτμισμα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία περί καπνίσματος, η οποία απαγορεύει τη χρήση τσιγάρων σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους.

Στην πραγματικότητα, για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να στραφούν προς το άτμισμα, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συστήνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα συμβατικά τσιγάρα όταν πρόκειται για χώρους εργασίας που τηρούν πολιτικές καπνίσματος.

“Το άτμισμα”, δηλώνει ο οργανισμός, “θα πρέπει να γίνει μια πιο βολική και ασφαλέστερη επιλογή”.

Αλλά σε μερικά μέρη απαγορεύεται το άτμισμα. Για παράδειγμα, η Transport for London απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε όλα τα λεωφορεία και στον υπόγειο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών.

Μεγάλες κινηματογραφικές αλυσίδες όπως το Cineworld, το Odeon και η Empire απαγορεύουν και αυτές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οπουδήποτε στις εγκαταστάσεις τους, ενώ τα περισσότερα θέατρα απαγορεύουν επίσης τη χρήση τους.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια απαγορεύουν το άτμισμα, εκτός από τις καθορισμένες περιοχές καπνίσματος.

Ποια είναι η απάντηση στην έκθεση των μελών του Κοινοβουλίου;

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εκτιμά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα.

Ο Duncan Selbie, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τελείως αβλαβή αλλά είναι ασφαλέστερα από τα κακά που προκαλεί ο καπνός.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι λειτουργούν ως πύλη για το κάπνισμα για τους νέους.

“Θέλουμε να δούμε μια γενιά απαλλαγμένη από τον καπνό μέσα σε 10 χρόνια και αυτό είναι το όραμά μας”.

Η φιλανθρωπική Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία καλωσόρισε την έκθεση, αλλά δήλωσε ότι είχε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές των κανόνων σχετικά με τη διαφήμιση, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες καπνού θα επιτρέπεται να εμπορεύονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε πακέτα τσιγάρων.

Η καθηγήτρια Linda Bauld, καθηγήτρια της πολιτικής για την υγεία στο Πανεπιστήμιο του Stirling, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση είναι μια ευπρόσδεκτη και βασισμένη σε αποδείξεις ανάπαυλα από όλες τις ιστορίες τρόμου που βλέπουμε σχετικά με το άτμισμα.

Οι συστάσεις αυτές είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτές από όλους, και ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι δύσκολες ή σύνθετες στην εφαρμογή τους, αλλά οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να τις λάβουν υπ όψιν”.

Τι λέει το κοινό;

Υπάρχουν κάποιες ισχυρές απόψεις σχετικά στο Twitter, ως αντίδραση στην ιδέα να επιτρέπεται το άτμισμα στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ο Richard Walker, 44 ετών, λέει ότι το άτμισμα τον βοήθησε να εγκαταλείψει το κάπνισμα.

Κάπνιζε περίπου 30 με 40 τσιγάρα την ημέρα για 23 χρόνια, αλλά διέκοψε το κάπνισμα πριν από 12 εβδομάδες.

“Έχω χρησιμοποιήσει επιθέματα και παστίλιες για να βοηθήσω την προσπάθειά μου και ατμίζω υγρά αναπλήρωσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη.

“Μπορώ να πω με ειλικρίνεια πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με βοήθησε να σταματήσω το κάπνισμα.

“Κατά τη διάρκεια συνεδρίας διακοπής που είχα με τον ειδικό νοσοκόμο, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που βρέθηκαν στον οργανισμό μου, ήταν στο 32. Κάτι που με χαρακτήριζε βαρύ καπνιστή.

“Τώρα η ανάγνωση του μονοξειδίου βρίσκεται στο 2. Όπως ενός μη καπνιστή”.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk/news/health-45212444