Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να συνταγογραφούνται

Ο PHE θέλει επίσης τα νοσοκομεία να είναι σε θέση να πουλήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και να διαθέτουν περιοχές στις οποίες οι ασθενείς μπορούν να ατμίζουν.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους για ασθενείς με μακροχρόνιες νοσηλείες, αναφέρει ο οργανισμός.

Ο PHE επίσης ενθαρρύνει και τους εργοδότες να παρέχουν χώρους για τους ατμιστές. Σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν κυκλοφορούν ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Και ο PHE καλεί να δημιουργηθεί μια “ευκολότερη διαδρομή” για τους κατασκευαστές, λαμβάνοντας ιατρική άδεια.
“Οτιδήποτε μπορεί να κάνει η υπηρεσία ρύθμισης για τα φάρμακα και την υγεία (MHRA) για να διευκολύνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα είναι πολύ χρήσιμο” δήλωσε ο διευθυντής βελτίωσης της υγείας του PHE John Newton.

Η επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, η οποία διεξήχθη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στον τομέα του καπνού, έδειξε κάποια σύγχυση σχετικά με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Αλλά ο κ. Newton είπε ότι υπήρχαν “συντριπτικά στοιχεία” ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από ό, τι το κάπνισμα και ότι είναι “αμελητέος ο κίνδυνος για όσους το εισπνέουν παθητικά”.
“Σχεδόν οι μισοί από τους καπνιστές δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή έχουν σχηματίσει τη γνώμη πως είναι επικίνδυνα από απόψεις που δεν βασίζονται στα στοιχεία.
Θέλουμε πραγματικά να περάσει το μήνυμα προς τα έξω πως θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή είναι πολύ καλύτερο για αυτούς από το να συνεχίζουν να καπνίζουν” δήλωσε.

Η Ann McNeil, καθηγήτρια για τον εθισμό του καπνού στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της έκθεσης, δήλωσε ότι “προκαλεί μεγάλη ανησυχία” το ότι οι καπνιστές ακόμα “δεν έχουν κατανοήσει σωστά” για το τι προκαλεί η βλάβη από το κάπνισμα.
“Όταν οι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα καπνού, εισπνέουν ένα θανατηφόρο μείγμα από 7.000 συστατικά καπνού, 70 από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο”, είπε.
“Τα συστατικά του καπνού που προκαλούν τη βλάβη, είτε απουσιάζουν τελείως είτε είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έτσι είμαστε σίγουροι ότι είναι ουσιαστικά λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα τσιγάρων.
Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη – αλλά αντίθετα από ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί αν όχι καθόλου, λίγη βλάβη.
Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και είναι η κυρίαρχη αιτία όλων των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα”
Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδήγησαν νέους ανθρώπους στο κάπνισμα.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι λιγότερο από το 1% των νέων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τακτικά και ο αριθμός των νέων που καπνίζουν εξακολουθεί να μειώνεται με “ενθαρρυντικό” ρυθμό.

Πηγή: http://www.bbc.com/news/health-42950607