Το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συσσώρευσης κιλών στους πρώην καπνιστές

Μια νέα έρευνα δείχνει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αύξησης βάρους, μια σημαντική ανησυχία ανάμεσα σε όσους ελπίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα να διατηρήσουν το βάρος τους, λένε οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει πως το άτμισμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η αύξηση του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία ανάμεσα σε καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το τσιγάρο. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο παίρνουν 5 κιλά στον πρώτο χρόνο χωρίς τσιγάρο. Η νικοτίνη όπως είναι γνωστό καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Ενώ θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης (NRT) μπορούν να βοηθήσουν τον έλεγχο αύξησης βάρους και να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος, οι ερευνητές έχουν προτείνει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη είναι μια καλύτερη επιλογή.

«Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάζουν την περιεκτικότητα της νικοτίνης τους, έτσι ώστε για να σταματήσουν το κάπνισμα μπορούν να ξεκινήσουν με ένα υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου με υψηλότερη δύναμη και να ελαττώνουν σταδιακά σε χαμηλότερη, τρόπος πιο εκλεπτυσμένος από το NRT, το οποίο είναι πιθανόν καλό για τη διατήρηση του βάρους και για την απώλεια βάρους» είπε η συν συγγραφέας Linda Bauld, καθηγήτρια πολιτικής της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Βρετανικό Κέντρο Σπουδών για Καπνό και Αλκοόλ. Η τεράστια ποικιλία που διατίθεται σε υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου, προσθέτει, μπορεί επίσης να αποτρέψει το τσιμπολόγημα, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των γεύσεων που προσφέρονται σε γλυκά και φρούτα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν πως ένα ακόμη στοιχείο στην επικράτηση του τσιγάρου είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν συνδεθεί με την αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, που σημαίνει πως νέες προσεγγίσεις για τη διαχείριση αύξησης του σωματικού βάρους θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες.

Εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νικοτίνη και Έρευνα Καπνού από επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία και το Stirling, εξέτασε μια σειρά από μελέτες που εξερευνούν την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ αρώματος και γεύσης και του αισθήματος πληρότητας, για να προτείνει τη δυνητικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διαχείριση του σωματικού βάρους στους καπνιστές που προσπαθούν να αποβάλλουν τη συνήθεια του καπνίσματος.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με τις μυριάδες γεύσεις τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λαχτάρας για ορισμένα τρόφιμα. Ακόμη περισσότερο, η μελέτη δείχνει ότι οι φυσικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη να φάει.
«Αναπληρώνετε τα υγρά ατμίσματος, ίσως αναμειγνύετε και φτιάχνετε τα δικά σας υγρά, δοκιμάζετε διαφορετικές γεύσεις, κάνετε πράγματα με τα χέρια σας που καταλαμβάνουν χρόνο, που σημαίνει ότι ίσως δεν φτάνετε για το κύπελλο της M & Ms», είπε η Bauld.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι γύρω από τη μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η Bauld τονίζει τα σημεία της έρευνας ως προς τα οφέλη της χρήσης προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, για καπνιστές που σχεδιάζουν τη διακοπή του καπνίσματος.

«Ένα από τα πράγματα που αυτή η εργασία λέει είναι [ότι] κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να ανησυχούμε τόσο για τη μακροπρόθεσμη χρήση νικοτίνης, ιδιαίτερα αν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην πάρουν βάρος – το οποίο γνωρίζουμε ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και πολλά άλλα πράγματα », είπε.

Όμως, σημειώνουν οι συγγραφείς, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα. Τονίζουν μια σειρά από δρόμους που θα πρέπει να διερευνηθούν, από μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα του ατμίσματος στην αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ των καπνιστών που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, μέχρι τις επιπτώσεις των διαφορετικών υγρών αναπλήρωσης στο αίσθημα πληρότητας.

« Δεν προτείνουμε πως πρέπει να προωθούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει» λέει η Bauld. « Αλλά για άτομα που σκέφτονται τον καλύτερο τρόπο για να διακόψουν το τσιγάρο και ανησυχούν για την αύξηση του σωματικού τους βάρους, νομίζω πως αυτό που προτείνουμε είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει ασφαλώς να ληφθεί υπ όψιν»
Ο Paul Aveyard, καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι ήταν «σχεδόν βέβαιο» πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη θα μείωναν την αύξηση βάρους στους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Αλλά, προειδοποίησε πως τα πιθανά οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διαχείριση της αύξησης του σωματικού βάρους στους πρώην καπνιστές, δε σημαίνει πως θα ωφελήσουν τους μη καπνιστές στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος.

Ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε, με κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, μπορεί να υπάρχει και κακή πλευρά στη χρήση τέτοιων συσκευών, ακόμη και αν όντως βοηθούν τους καπνιστές να διατηρήσουν το βάρος τους. « η ισορροπία μεταξύ των δύο επιδράσεων, δεν είναι γνωστή,» είπε.
Η Amanda Sandford, από τη Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος να πάρει κανείς βάρος όταν κόψει το κάπνισμα είναι μια κοινή ανησυχία και μπορεί να αποθαρρύνει τους καπνιστές από την προσπάθεια διακοπής. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τον καπνό και αν μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν την αύξηση βάρους, καθώς τους βοηθά να σταματήσουν το κάπνισμα, αυτό είναι ένα πραγματικό δώρο. ”

Μετάφραση κατά προσέγγιση από: https://www.theguardian.com/society/2016/oct/25/vaping-could-help-prevent-ex-smokers-piling-on-the-pounds-research-suggests