Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο εθιστικό από το κανονικό τσιγάρο, σύμφωνα με μελέτη.

Ενώ η χρήση τσιγάρων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Αν και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν λιγότερη εξάρτηση από νικοτίνη από τα παραδοσιακά τσιγάρα, προγραμματισμένες μελέτες παρακολούθησης θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά στην εξάρτηση όπως και η χρήση των παραδοσιακών τσιγάρων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνουν μια γκάμα συσκευών με μπαταρία που θερμαίνουν και εξατμίζουν ένα υγρό μείγμα (το υγρό αναπλήρωσης) που μπορεί να περιέχει νικοτίνη, αρώματα και άλλα χημικά. Το υγρό αυτό που εξατμίζεται, στη συνέχεια εισπνέεται ως αερόλυμα. Παρόλο που η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (που λέγεται άτμισμα) πιστεύεται από πολλούς ειδικούς πως είναι λιγότερο τοξική από το κάπνισμα και μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, πρόσφατη έρευνα στο Penn State College of Medicine και σε άλλα ιδρύματα δείχνει ότι τα εισπνεόμενα αερολύματα που παράγονται από την εξάτμιση των ηλεκτρονικών υγρών δεν είναι ακίνδυνα.

Επιπλέον, εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσε να προκαλέσει εξάρτηση από τη νικοτίνη και να οδηγήσει σε χρήση κανονικών τσιγάρων, αντιστρέφοντας τα οφέλη για τη δημόσια υγεία που έχουν κατακτηθεί με σκληρό αγώνα.

Μια έκθεση του 2016 από το Surgeon General ζητούσε περισσότερη έρευνα σχετικά με τη χρήση και τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης “Αξιολόγηση του πληθυσμού του καπνίσματος και της υγείας” (PATH), μια διεξοδική, συνεχιζόμενη εθνική έρευνα σχετικά με τη χρήση καπνού ανάμεσα σε περισσότερους από 30.000 νέους και ενήλικες.

Για να γίνει η σύγκριση στην εξάρτηση από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κανονικό τσιγάρο, οι ερευνητές του Penn State College of Medicine ανέλυσαν τις απαντήσεις στις έρευνες που ελήφθησαν στη μελέτη PATH. Σε αυτές τις απαντήσεις, έψαχναν για καθημερινούς ή σχεδόν καθημερινούς χρήστες είτε ηλεκτρονικών είτε κανονικών τσιγάρων.

Από τους 32.320 που απάντησαν στην έρευνα, οι 3.586 ταιριάζουν στα κριτήρια της μελέτης. Μεταξύ αυτών, περίπου το 5% χρησιμοποίησε αποκλειστικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο και περίπου το 95% αποκλειστικά κανονικά τσιγάρα. Από τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 93 τοις εκατό κάπνιζε κάποτε παραδοσιακά τσιγάρα και περίπου το 7% πειραματίστηκε με το κάπνισμα.

Σε σύγκριση με τους καπνιστές, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου περιμένουν περισσότερο πριν χρησιμοποιήσουν το προϊόν τους μετά το πρωινό ξύπνημα. Οι ατμιστές ήταν λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν τους εαυτούς τους εθισμένους, να έχουν έντονη επιθυμία ή να αισθάνονται ότι χρειάζονται πραγματικά το προϊόν τους. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι δυσκολεύονται στο να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν τους σε περιορισμένους χώρους. Οι ερευνητές αναφέρουν τα ευρήματά τους στην Preventive Medicine (Προληπτική Ιατρική).

Όλοι οι συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση θεωρήθηκαν εξαρτημένοι λόγω της κανονικότητας στη χρήσης τους. Ωστόσο, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Guodong Liu, επίκουρος καθηγητής των επιστημών δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από τους καπνιστές.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εθιστικό, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο με τα παραδοσιακά τσιγάρα”, ανέφερε ο Liu.

Οι επακόλουθες μελέτες θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάλυση της εξάρτησης των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της εξέλιξης της χρήσης του. Περίπου το 80% των ενηλίκων συμμετεχόντων στην PATH υπέβαλαν επίσης δείγματα αίματος και ούρων κατά την έρευνα. Η ομάδα του Liu σχεδιάζει να μελετήσει αυτά τα δεδομένα όταν το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών μπορεί να διατεθεί για να διαπιστώσει αν τα επίπεδα νικοτίνης των συμμετεχόντων συμφωνούν με την αυτό αναφερόμενη εξάρτησή τους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να αναλύσουν και αυτούς που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο, τους διπλούς χρήστες, για να σχεδιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εξάρτησης από τη νικοτίνη από όλο το φάσμα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

“Υποψιαζόμαστε ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι είτε πειραματικοί είτε διπλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και τουλάχιστον ενός τύπου παραδοσιακού προϊόντος καπνού, όπως τα τσιγάρα”, ανέφερε ο Liu. “Θέλουμε να μάθουμε εάν τα επίπεδα εξάρτησης των διπλών χρηστών διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά και από τους αποκλειστικούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ή κανονικών τσιγάρων”.

Ίσως και πιο κριτικά, οι ίδιοι συμμετέχοντες στην PATH θα εξεταστούν σε συνεχή βάση, και τα αποτελέσματα των μελλοντικών δεδομένων θα δείξουν εάν οι πειραματικοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετατρέπονται τελικά σε κανονικούς χρήστες τσιγάρων.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσουμε να δούμε αυτό το φαινόμενο σε βάθος χρόνου”, δήλωσε ο Liu. “Πριν από αυτό, σχεδόν όλες οι έρευνες ήταν αποτέλεσμα διατομής, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν απλά στιγμιότυπα”.

Τα πορίσματα της μελέτης PATH αναμένεται να ενημερώσουν το μέλλον για τη σύσφιγξη ή τη χαλάρωση των κανονισμών γύρω από τα προϊόντα ατμίσματος. Τον Μάιο του 2016, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ άρχισε να κάνει ρυθμίσεις ως προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αποφασίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να διατεθούν ή να πωληθούν σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

«Οι έφηβοι από τη φύση τους θέλουν πολύ να πειραματιστούν με τα πάντα και οτιδήποτε», είπε ο Liu. “Πρέπει να γνωρίζουμε πολλά για σχεδόν κάθε πτυχή αυτής της συσκευής προτού μπορέσουμε να έχουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης για την καλύτερη διαχείριση αυτού του νέου αναδυόμενου προϊόντος παραγωγής καπνού”.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612102621.htm