Τώρα δίνεται η οδηγία στους γιατρούς γενικής παθολογίας να ενημερώνουν τους ασθενείς πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία της Υγείας και της Φροντίδας (National Institute for Health and Care Excellence – Nice) πρότεινε στους γενικούς παθολόγους και τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να προσφέρουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές.

Ωστόσο, σύντομα σταμάτησε να συστήνει τη χρήση τους ως μέρος των υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος, αναγνωρίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους δεν είναι ακόμη γνωστές. Ο υπεύθυνος οργανισμός παρακολούθησης φαρμάκων δήλωσε ότι οι καπνιστές συχνά ρωτούν τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας για το αν θα πρέπει να κάνουν χρήση αυτών των συσκεύων που λειτουργούν με μπαταρία, ως εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος.

Έχοντας παλιότερα δώσει οδηγία στους παθολόγους να μην συστήνουν αυτές τις συσκευές, τώρα πλέον πιστεύει ότι θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές που θα επιτρέπουν μια ενημερωμένη συζήτηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Και αυτό προκύπτει παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται από περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανούς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια μελέτη του King’s College London και Cancer Research UK βρήκε ότι τα παιδιά που δοκίμασαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν 12 φορές πιο πιθανό να καπνίσουν κανονικά τσιγάρα. Οι μελέτες έχουν συνδέσει το μακροπρόθεσμο άτμισμα με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ωστόσο, ενώ αναγνώριζε τους κινδύνους, ο οργανισμός είπε ότι αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους καπνιστές από τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία θεωρεί ότι είναι “πιθανό” να προκαλέσουν λιγότερες βλάβες.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Nice που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δηλώνουν ότι οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα, θα πρέπει να ενημερώνονται ότι δεν είναι φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας, αλλά ότι έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

Το Nice δήλωσε ότι είχε εκδώσει τις συμβουλές λόγω “παρανοήσεων και σύγχυσης σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων”.

Ο καθηγητής Gillian Leng, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής υγείας και κοινωνικής μέριμνας στο Nice δήλωσε: “Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

“Η επιτροπή έκρινε ότι είναι πιθανό ότι είναι ουσιαστικά λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν δεν πρέπει να αποθαρρύνονται να κάνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή τα στοιχεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται”.

Ο κ. Hazel Cheeseman, διευθυντής της πολιτικής της Δράσης για την Υγεία και το Κάπνισμα, δήλωσε: “Καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το πιο δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, αποτελεί ευοίωνη είδηση το ότι το Nice συνιστά στους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να καθησυχάζουν τους καπνιστές τονίζοντας πως είναι ουσιαστικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

“Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ελπίζουμε ότι κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα και θα μπορούν να συνταγογραφούνται, παρέχοντας στους γιατρούς άλλο ένα εργαλείο για να βοηθήσουν τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν”

Η Alison Cook, διευθύντρια πολιτικής στο British Lung Foundation, πρόσθεσε: “Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να είναι πολύ σαφείς με τον κόσμο πως υπάρχει στη διάθεσή του μια σειρά προϊόντων και ότι μπορούν να δοκιμάσουν το άτμισμα ως τρόπο διακοπής του καπνίσματος”.

Ο Mark Pawsey, μέλος του βρετανικού οργανισμού βιομηχανίας ατμιστικών προϊόντων, δήλωσε: “Μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους κατανοεί πως υπάρχει σχετικά ελάχιστος κίνδυνος από το άτμισμα σε σύγκριση με το κάπνισμα”.

Πηγή: https://www.iol.co.za/lifestyle/health/now-gps-told-tell-patients-e-cigs-are-safer-than-smoking-14148715